Ondruš: Rozšírime rekvalifikačné kurzy a obdobie pracovných povolení mimo EÚ

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 11:34 • 2 min
Ondruš: Rozšírime rekvalifikačné kurzy a obdobie pracovných povolení mimo EÚ

BRATISLAVA – Rozšírenie možností získať dodatočné vzdelanie prostredníctvom rekvalifikačných kurzov by mala umožniť novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú navrhol rezort práce.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Počíta aj s predĺžením možnosti získať pracovné povolenie cudzincami mimo EÚ na Slovensku až na obdobie piatich rokov, avšak len na základe dvojstrannej medzinárodnej zmluvy a len ak sa uplatní princíp reciprocity.

 

"Ak SR podpíše zmluvu alebo si vymení diplomatické nóty o tom, že naši občania budú môcť byť zamestnávaní v danej krajine viac ako dva roky, tak SR občanom daného štátu takisto umožní zamestnanie na dlhšie než dvojročné obdobie, maximálne však na päť rokov," priblížil TASR štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš (Smer-DS). SR bude podľa neho dôsledne uvažovať, s ktorými štátmi mimo EÚ zmluvu uzavrie, aby sa nenarušil slovenský trh práce. Avizoval, že sa naskytá možnosť uzavrieť dohodu s USA alebo Kanadou, kam často chodia občania SR pracovať. Takto podľa Ondruša budú môcť získať pracovné povolenie na dlhšie obdobie, maximálne však na päť rokov.

 

Nezamestnaní by mali mať od budúceho roka možnosť získať rekvalifikačné vzdelanie aj prostredníctvom takých kurzov, na ktoré nevydáva akreditáciu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

"Prax nám ukázala, že zamestnávatelia často hľadajú ľudí, ktorí získajú nejakú novú kvalifikáciu a tú môžu získať prostredníctvom takých kurzov, ktoré sa robia podľa osobitných zákonov. Napríklad ide o kurzy pre šoférov vysokozdvižných vozíkov alebo o kurzy na ovládanie špeciálnych zariadení, napríklad kotlov alebo tlakových nádob, prípadne určené na získanie karty vodiča či vodičského preukazu," priblížil štátny tajomník rezortu práce.

 

Ministerstvo navrhuje ďalšie zmeny, ktoré by mali zvýšiť mobilitu pracovnej sily na Slovensku, odbúrať byrokraciu pri predkladaní potvrdení na úradoch práce. Navrhuje rozšíriť absolventskú prax aj u živnostníkov, ktorí nezamestnávajú ľudí. Medzirezortné pripomienkové konanie k navrhovanej novele potrvá do 4. júna 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona