Ondrejcsák: Spolupráca s Britániou v oblasti obrany by mala po brexite pokračovať, slúži na to Aliancia

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:14 • 2 min
Ondrejcsák: Spolupráca s Britániou v oblasti obrany by mala po brexite pokračovať, slúži na to Aliancia

BRATISLAVA – O obrane a bezpečnosti sa na pôde európskych inštitúcií dnes rozpráva podstatne intenzívnejšie, ako tomu bolo pred piatimi rokmi. Prispeli k tomu hlavne štyri faktory – rusko-ukrajinská vojna, brexit, prezidentské voľby v USA, ale aj utečenecká kríza.

slovakia

left justify in out

Vďaka týmto faktorom, ktoré sa dejú približne v rovnakom čase, sa vytvoril politický tlak na to, aby Európska únia začala napredovať v oblasti obrany a bezpečnosti. Vyplýva to zo slov štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka pre agentúru SITA. 

Ondrejcsák však pripomenul, že otázky bezpečnosti a obrany sú zodpovednosťou členských štátov. Zatiaľ ani nevieme, ako ďaleko sa Európska únia dostane, pokiaľ ide o harmonizáciu a koordináciu v bezpečnostných otázkach. „Je to veľmi ťažké povedať, ako by mala vyzerať finálna podoba spolupráce v oblasti obrany na európskej úrovni. Bezpečnosť a obrana sú v konečnom dôsledku otázky, ktoré sú zodpovednosťou jednotlivých členských krajín. Pri akejkoľvek otázke v tejto oblasti sa musí nájsť kompromis,  každý členský štát musí súhlasiť s každým,“ povedal Ondrejcsák.

V súvislosti s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie analytici upozorňujú na to, že Británia je európskou jednotkou v spravodajských informáciách a vojenskou mocnosťou. Ondrejcsák si myslí, že napriek brexitu by spolupráca medzi Veľkou Britániou a EÚ27 mala pokračovať. „Naším záujmom je, aby vojenský potenciál Veľkej Británie ostal spätý s EÚ a na to máme vynikajúcu inštitúciu – Severoatlantickú alianciu, kde Briti posilňujú prítomnosť v stredoeurópskom priestore,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany.

 

Ako vysvetlil, Británia posilňuje svoju prítomnosť predovšetkým v Pobaltí, kde v Estónsku budú líderským štátom multinacionálneho práporu, ktorý bude mať zhruba tisíc vojakov. Pre Slovenskú republiku je podľa Ondrejcsáka dôležité najmä to, aby obranné projekty EÚ nesmerovali k tomu, že niekto bude chcieť nahradiť NATO, ktoré je pre nás najdôležitejším garantom bezpečnosti. 

Pokiaľ ide o členstvo v NATO, po príchode Donalda Trumpa do Bieleho domu sa čoraz častejšie hovorí o tom, že členské štáty Aliancie si musia plniť svoje finančné záväzky, a teda navyšovať svoje výdavky na obranu tak, aby dosiahli dve percentá HDP. Pre Slovensko momentálne platí záväzok z Walesu, ktorý hovorí o tom, že do roku 2020 vynaložíme na obranu 1,6 percenta. Na svoju obranu Slovensko zatiaľ dáva menej ako 1,2 percenta. K plneniu týchto záväzkov opätovne vyzval na zasadnutí ministrov zahraničných vecí NATO, ktoré sa konalo v piatok 31. marca v Bruseli, americký šéf diplomacie Rex Tillerson.

 

„My máme ten záväzok a zatiaľ nikto ho nedementoval, nikto ho nestiahol. Práve naopak, myslím si, že to vyzerá tak, že ten záväzok bude dodržaný. Toto je veľmi dôležité nielen pre to, aby sa zachovala naša medzinárodná reputácia, ale aby sa naše ozbrojené sily začali modernizovať. Nedá sa všetko vyriešiť peniazmi, ale bez peňazí tiež nie,“ povedal Ondrejcsák s tým, že táto problematika nie je iba v kompetencii rezortu obrany, ale aj ministerstiev zahraničných vecí a financií. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies