Ondrejcsák: Najsilnejšou stránkou armády sú priame skúsenosti z vojenských misií

NETKY.SK • 2 August 2015, 11:22 • 2 min
Ondrejcsák: Najsilnejšou stránkou armády sú priame skúsenosti z vojenských misií

BRATISLAVA - K najsilnejším stránkam Ozbrojených síl (OS) SR patria priame skúsenosti z operácií v zahraničí, predovšetkým v Afganistane, ale napríklad aj na Balkáne, domnieva sa riaditeľ Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Róbert Ondrejcsák.

slovakia

left justify in out

"Prostredníctvom týchto operácií naši vojaci získali skúsenosti s priamymi bojovými operáciami či pôsobením v bojových podmienkach, alebo zo spolupráce so spojeneckými a partnerskými ozbrojenými silami," uviedol pre TASR Ondrejcsák. Ako dodal, tieto skúsenosti a ľudský potenciál je to najcennejšie, čo armáda má.

 

"K najslabším stránkam jednoznačne patrí nedostatočná modernizácia, veľmi vysoký podiel vojenskej techniky, ktorá je za hranicou technickej životnosti alebo blízko k tejto hranici," dodal bezpečnostný analytik. Ozbrojené sily by podľa jeho slov potrebovali komplexne prezbrojenie na základe jasných plánov a koncepcií.

 

"Profesionalizácia Ozbrojených síl bola prirodzeným krokom a základným prvkom ich transformácie z masovej armády, ktorá bola založená na konskripcii, na menšiu, ale modernú a nasaditeľnú do akejkoľvek operácie na Slovensku aj v zahraničí," uviedol na margo 10. výročia profesionalizácie armády Ondrejcsák. Pripomenul, že profesionalizácia v období po studenej vojne prebehla v podstate takmer v každom členskom štáte NATO a EÚ, až na niekoľko výnimiek, pri ktorých aj tak došlo k redukcii armády.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies