Ondrej Šoth venoval svoje Krištáľové krídlo Štefánikovi

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:12 • 2 min
Ondrej Šoth venoval svoje Krištáľové krídlo Štefánikovi

Ondrej Šoth venoval svoje Krištáľové krídlo Štefánikovi

slovakia

left justify in out

Medzi exponátmi Múzea Milana Rastislava Štefánika v Košariskách je od apríla minulého roka aj Krištáľové krídlo. Múzeu ho venoval jeho držiteľ za rok 2009 Ondrej Šoth, súčasný generálny riaditeľ Slovenského národného divadla.
„Bol som presvedčený už vtedy, keď som bol nominovaný za dielo Štefánik, ja totiž k Štefánikovi mám prirodzenú úctu a pokoru. Preto by som nezniesol to krídlo mať doma, on bol tak životom skúšaný, toľko pre nás všetkých urobil a tak sme naňho všetci pozabudli, že aspoň tým som sa mu chcel poďakovať za to, že bol prvý kozmopolitný Európan ako ja, čo som precestoval svet ako on, ale zďaleka som neurobil to čo on. Ja si môžem len tak z diaľky s úctou vážiť jeho meno, takže ja som to krídlo venoval do múzea v Košariskách, do jeho rodného domu a som veľmi šťastný, že to tam prijali. Myslím si, že mu táto cena právom patrí,“ povedal Šoth pre TASR.
Šoth bol jedným z ôsmich odmenených Krištáľovým krídlom v minulom roku, v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie získal ocenenie za ambiciózny projekt tanečného divadla M. R. Štefánik, ktorý uviedol v premiére balet Štátneho divadla Košice v decembri 2009.
Ondrej Šoth (1960, Bardejov) vyštudoval choreografiu a réžiu tanca na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Absolvoval viacero zahraničných stáží, ako choreograf pôsobil v Pražskom komornom balete, v divadle Laterna Magica, tri roky v Slovenskom národnom divadle a rovnako tri roky v Mníchove. Od roku 1994 bol šéfom baletu v Mestskom divadle v Ústí nad Labem, od roku 2000 bol riaditeľom baletu Štátneho divadla Košice. Za baletné dielo Štefánik si Krištáľové krídlo prevzal 12. apríla 2010 v Slovenskom národnom divadle, od 1. mája je jeho generálnym riaditeľom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies