OMV sa usiluje o strategickú spoluprácu s Gazpromom

NETKY.SK • 17 Október 2015, 15:49 • 2 min
OMV sa usiluje o strategickú spoluprácu s Gazpromom

MOSKVA/VIEDEŇ - Rakúsky energetický koncern OMV sa zameriava na rozvoj strategickej spolupráce s ruským Gazpromom.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom v dnešnom vydaní portál rakúskeho denníka Die Presse.

 

Trend smeruje k tomu, že sa zámer bude materializovať v dvoch veľkých projektoch. O nich sa už čosi naznačilo na júnovom Ekonomickom fóre v Petrohrade. OMV má záujem stať sa podielnikom na budovaní druhej dvojvetvy plynovodu Severný prúd z Ruska naprieč Baltickým morom do Nemecka a ďalej do západnej Európy. Ďalej, OMV si chce vymeniť s ruským gigantom majetkové podiely (asset-swap), a týmto spôsobom sa zúčastniť na sprístupnení gigantického ložiska zemného plynu Urengoj.

V súvislosti so Severným prúdom je už hotová zmluvu o založení spoločnosti, ktorá bude dielo objednávať a kontrolovať priebeh jeho výstavby. Podobne je to aj s výmenou majetkových podielov oboch partnerov. Nie sú známe len tie najdôležitejšie detaily. V oboch prípadoch sú zatiaľ tajné.

Za úsilie rozširovať spoluprácu s Gazpromom šéfa OMV Rainera Seeleho vnútri firmy prezývajú ruským generálom.

 

Kritika sa prednostne nesústreďuje proti spolupráci s Ruskom. Aj Walter Boltz, šéf dôležitého štátneho kontrolného úradu E-Control, zdôrazňuje, že ruské plynové polia sú atraktívne a surovina sa dá z nich ľahko ťažiť. Skepsa sa spája so silnou závislosťou na jednom jedinom dodávateľovi. Spomína sa otázka bezpečnosti investície v najväčšej rozvojovej krajine sveta a právne stránky zmluvy.

OMV by mal podľa nepotvrdených správ investovať do ťažby plynu na urengojskom nálezisku okolo dvoch miliárd eur. Jeho podiel na ňom by mal dosiahnuť 24,98 %. Denník sa pýta, či je to v poriadku v čase nízkej ceny ropy. OMV odpovedá: "Ešte je priskoro, aby sa to hodnotilo."

 

OMV však z ťažby plynu nedostane svoj podiel, ktorý by si sám predával. Gazprom má štátny monopol na jeho export. On ho bude predávať.

 

Niektorí experti poukazujú na to, že dve miliardy eur, ktoré bude musieť OMV vložiť do projektu vopred, sa dajú chápať ako preddavok či finančná výpomoc. Je isté, že Gazprom má problém so zabezpečovaním peňazí na ťažbu alebo potrubie. To by nebolo zlé vtedy, keby mal zahraničný partner dosť záruk a náležitý nátlakový prostriedok. Avšak OMV nebude disponovať blokovacím minoritným podielom.

 

Práve pre množstvo otáznikov, ktoré zámer šéfa OMV Seeleho rozšíriť spoluprácu s Gazpromom vyvoláva, Die Presse otitulkovala článok o nej: Chôdza na visutom lane bez záchrannej siete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona