ÖMV kúpila od nemeckej RWE podiel v konzorciu Nabucco

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 07:51 • 2 min
 ÖMV kúpila od nemeckej RWE podiel v konzorciu Nabucco

VIEDEŇ - Rakúska energetická skupina ÖMV kúpila od nemeckej spoločnosti RWE takmer 17-percentný podiel v plánovanom projekte Nabucco, ktorý má prepravovať plyn do Európy z oblasti Kaspického mora. Obe spoločnosti informáciu potvrdili, avšak ďalšie detaily ani cenu neuviedli

slovakia

left justify in out

 "Môžete si byť istí, že toto nebude konečná štruktúra akcionárov projektu Nabucco," uviedol hovorca spoločnosti ÖMV. Šéf rakúskej spoločnosti Gerhard Roiss ešte v decembri povedal, že o kúpe podielu rokuje s nemeckou RWE. Obe spoločnosti mali v konzorciu 16,67-percentný podiel.

Rozhodnutie, ktorým plynovodom sa bude dovážať plyn z Azerbajdžanu do Európy, by malo padnúť počas nasledujúcich niekoľko mesiacov. Konkurenčným projektom je Trans Adriatic Pipeline (TAP). ÖMV a jej partneri navrhujú menšiu verziu projektu s názvom Nabucco West, ktorou by sa dovážal plyn zo západnej hranice Turecka do Rakúska. Išlo by pritom o plynovod s dĺžkou 1 300 km. Pôvodne mal mať plynovod Nabucco 4 tis. km. Podľa niektorých jeho kritikov náklady v sume viac ako 12 mld. USD by boli príliš vysoké a bez ruských dodávok by kaspický región nebol schopný poskytnúť potrebné množstvo plynu. 

Súčasťou konzorcia na výstavbu plynovodu sú rakúska firma ÖMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský BEH a turecký Botas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona