OMV a Gazprom podpísali zmluvu o Južnom prúde

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 14:25 • 2 min
OMV a Gazprom podpísali zmluvu o Južnom prúde

VIEDEŇ - Generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss a šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v utorok podpísali dohodu o výstavbe rakúskej časti plynovodu Južný prúd.

slovakia

left justify in out

Ten má od roku 2017 prepravovať ruský zemný plyn do Rakúska. Podpis zmluvy sprevádza v Rakúsku kontroverzná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina a vzhľadom na súčasný konflikt na Ukrajine je sporný aj samotný projekt Južný prúd. 

Európska komisia chce projekt zmraziť a Bulharsko, ktoré je závislé na dodávkach plynu z Ruska, pod jej tlakom predbežne zastavilo práce na plynovode. Brusel sa odvoláva na legislatívu EÚ, ktorá zakazuje, aby producenti zemného plynu zároveň kontrolovali prístup k distribúcii. OMV však označuje projekt za kľúčový pre bezpečnosť dodávok energií a šéf skupiny Roiss po podpise zmluvy uviedol, že projekt bude "v plnom súlade s európskym právom". 

 

Ako pri podpise dohody informoval šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller, v súčasnosti Gazprom rokuje s Európskou komisiou o schválení tohto projektu. Rakúsky partner spoločnosti, firma OMV, informoval, že na plyn z nálezu v Čiernom mori sa však daná dohoda nevzťahuje. Spoločnosť uviedla, že "prístup tretích strán (k plynovodu Južný prúd) je záležitosť, ktorá musí byť prerokovaná s komisiou v Bruseli". 

 

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies