Omrzliny treba zahrievať postupne, snehom sa netrú

NETKY.SK • 9 Január 2017, 09:10 • 2 min
Omrzliny treba zahrievať postupne, snehom sa netrú

BRATISLAVA - Pred silným mrazom a vznikom omrzlín ochráni vhodné a hlavne vrstvené oblečenie.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie bývajú podľa skúseností záchranárov postihnuté koncové a nechránené časti tela ako prsty, nos či tvár. Postihnuté miesto možno spoznať tak, že je bledšie až voskové, necitlivé a neskôr sa v ňom môže objaviť bodavá bolesť.

 

K prvej pomoci v takomto prípade patrí postupné zahrievanie. "V žiadnom prípade nesmieme trieť postihnuté miesto snehom, hrozí riziko poškodenia kože. Pacienta zohrievajme vlastnými rukami, ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady, nikdy nie horúca voda,“ vysvetľuje Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná. Ak sa objavia pľuzgiere, treba vyhľadať lekára.

 

S nízkymi teplotami vzduchu sa zvyšuje aj nebezpečenstvo vzniku úrazov, napríklad pošmyknutí sa na zľadovatenom chodníku, ceste či zamrznutej vodnej ploche. Dôsledkom bývajú často zlomeniny horných a dolných končatín. Ďalej sú to podvrtnutia a úrazy hlavy. "Ak ide o staršieho alebo chronicky chorého človeka, môže mať i obyčajný pád až fatálne následky,“ upozorňuje Miroslav Nagy, hlavný inštruktor Falck Academy.

 

Pri páde si treba chrániť najmä hlavu, pokúsiť sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami. "Je lepšie mať zlomenú ruku než rozbitú hlavu. Pri jej zranení môžu byť následky oveľa vážnejšie," odporúča Nagy. Stlmiť náraz a zmierniť následky úrazu pomôže aj hrubá vetrovka, pokrývka hlavy či rukavice.

 

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že aj dnes zasiahnu takmer celé územie Slovenska nízke teploty. Na strednom a severe východného Slovenska treba najmä ráno a večer počítať s teplotami od -20 do -27 stupňov Celzia. Na časti západného a juhu stredného a východného Slovenska sa zas môžu vyskytnúť teploty od -15 do -20 stupňov Celzia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona