Omladení Slováci o MS na úvod proti Angličanom

NETKY.SK • 2 September 2016, 10:23 • 2 min
Omladení Slováci o MS na úvod proti Angličanom

TRNAVA - Nedeľňajším zápasom v Trnave proti Anglicku (18.00 h) vstúpi slovenská futbalová reprezentácia do bojov v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska. V "efku" figurujú aj Škótsko, Slovinsko, Litva a Malta.

slovakia

left justify in out

Priamy postup na svetový šampionát si zabezpečia iba víťazi každej z deviatich eliminačných skupín. Pre najhoršie mužstvo z tabuľky "druhých" sa kvalifikácia skončí, zostávajúcich osem tímov z druhých priečok bude v novembri 2017 bojovať v baráži o zostávajúce štyri európske miestenky. SR sa na majstrovstvách sveta predstavilo len raz - v JAR 2010 preniklo do osemfinále, kde stroskotalo na neskoršom vicemajstrovi Holandsku (1:2).

Pred začiatkom nového kvalifikačného cyklu absolvovali Slováci v júni premiéru na majstrovstvách Európy, uskutočnili sa vo Francúzsku. Aj na tomto šampionáte SR postúpilo do osemfinále, nestačilo v ňom na Nemecko (0:3). V základnej skupine si zverenci trénera Jána Kozáka zmerali sily aj s Angličanmi, v Saint-Étienne sa 20. júna zrodila bezgólová remíza. Pre obe mužstvá znamenala v konečnom účtovaní postup do vyraďovacej fázy.

Kormidelník SR Ján Kozák bezprostredne po eliminácii na ME priznal, že na národné mužstvo spod Tatier čaká generačná výmena. Svoje slová čiastočne naplnil pri oznámení nominácie na súboj proti Anglicku. V jeho kádri nie sú z účastníkov ME Ján Mucha, Kornel Saláta (obaja medzi náhradníkmi), Adam Nemec (bez klubovej príslušnosti), Milan Škriniar (nazad vo výbere SR do 21 rokov), Stanislav Šesták (ukončenie kariéry v národnom tíme), Vladimír Weiss, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda (absencie pre zranenia) a Miroslav Stoch. Krídelník tureckého Fenerbahce Istanbul doplatil na konflikt s Kozákom z ostatného obdobia. Tréner SR vzápätí vylúčil ďalšiu spoluprácu so Stochom, podobne sa vyjadril aj bývalý hráč FC Chelsea či holandského FC Twente. "Zdá sa to ako veľký zásah do kolektívu, ale vnútorne som presvedčený, že sme vybrali momentálne tých najlepších hráčov. Naše mužstvo má silu, dokáže hrať aj s tými najsilnejšími súpermi vyrovnané partie. V ostatných rokoch hráči získali veľké skúsenosti. Kostra mužstva je stále pokope a myslím si, že s ňou dokážeme zvládnuť ešte minimálne jeden kvalifikačný cyklus," povedal na margo výberu Kozák.

V A-mužstve figurujú aj Jakub Holúbek zo Žiliny, Lukáš Pauschek z Mladej Boleslavi, Martin Dúbravka z Liberca, Lukáš Štetina z Dukly Praha, Filip Kiss z nórskeho Haugesundu, František Kubík zo Slovana Bratislava, Jakub Považanec z Dukly Praha, Jakub Sylvestr z Norimbergu a Róbert Pich z 1. FC Kaiserslautern. Futbalista MŠK Žilina Holúbek je jeden z trojice hráčov (ďalšími sú Považanec a Pich), ktorí nemajú na konte ani jeden štart za A-mužstvo SR a dostali sa do Kozákovej nominácie. "Keď som sa o tom dozvedel, bol som veľmi prekvapený, že ma vybrali do ´áčka´. Som veľmi rád, že som mohol prísť do reprezentácie a dostal som pozvánku od trénera. Vynasnažím sa nesklamať jeho dôveru," uviedol 25-ročný univerzál, schopný hrať na poste ľavého obrancu i krídelníka.

Po európskom šampionáte mnoho slovenských reprezentantov zmenilo klubový dres. Kapitán národného mužstva Martin Škrtel po vyše ôsmich rokoch opustil FC Liverpool a zamieril do Fenerbahce Istanbul k Miroslavovi Stochovi. Presunuli sa aj iní Kozákovi zadáci: Norbert Gyömbér v rámci talianskej Serie A z AS Rím do Pescary, Ján Ďurica z Lokomotivu Moskva do Trabzonsporu, Tomáš Hubočan z Dinama Moskva do Olympique Marseille, Dušan Švento z Kolína nad Rýnom do Slavie Praha. Prestúpilo tiež trio stredopoliarov - Ján Greguš z Jablonca do Kodane, Róbert Mak z PAOK Solún do Zenitu Petrohrad a Ondrej Duda z Legie Varšava do Herthy Berlín.

"Albión" sa s ME vo Francúzsku rozlúčil prekvapujúcou osemfinálovou prehrou 1:2 s Islanďanmi. Tréner Roy Hodgson ešte v ten večer rezignoval zo svojej funkcie a na lavičke anglickej reprezentácie ho vystriedal Sam Allardyce. Nový lodivod Angličanov potvrdil, že kapitánom bude naďalej skúsený ofenzívny hráč Manchestru United Wayne Rooney. V jeho kádri nechýba ani brankár Joe Hart, ktorý pod vedením trénera Pepa Guardiolu stratil miesto medzi troma žrďami v Manchestri City a zamieril na hosťovanie do FC Turín. "Vedel som, že v anglickom tíme nebudú veľké zmeny. Majú tam hráčov, akých si dnešný futbal vyžaduje. Nový tréner Sam Allardyce urobil minimum zásahov. Je to vyvážené mužstvo, budeme to mať veľmi ťažké. Sledoval som zápasy, ktoré koučoval ich nový tréner. Viem, čo je mu vlastné a s čím vyrukuje, na to sa musíme pripraviť," dodal niekdajší československý reprezentant Ján Kozák.

Anglicko neprehralo 31 kvalifikačných stretnutí v sérii. "Angličania sú absolútnym favoritom našej F-skupiny. Vieme, že predchádzajúce kvalifikácie zvládali ľahko a na šampionáty, či už svetové alebo európske, postúpili veľmi suverénne. V Trnave nás na úvod čaká mimoriadne ťažký súper. My však hráme v domácom prostredí, ľudia nás prídu povzbudiť, určite sa im chceme odvďačiť obetavým výkonom. Keď dáme do toho srdce, máme šancu na dobrý výsledok," zdôraznil pravý obranca berlínskej Herthy Peter Pekarík. Hlavným rozhodcom nedeľňajšieho duelu v Trnave bude Srb Milorad Mažič. Asistentmi 43-ročného rodáka z Vrbasu budú jeho krajania Milovan Ristič a Dalibor Djurdjevič.

Slováci sa na novom Štadióne Antona Malatinského (City Arena) predstavili dosiaľ trikrát a ani raz neprehrali, bez výnimky išlo o prípravné stretnutia. Kozákovi zverenci tu vlani v novembri zdolali Švajčiarov (3:2), následne sa dvakrát rozišli so súpermi bez gólov (v marci s Lotyšmi a v júni so Severnými Írmi).

Ďalšie dva zápasy v rámci kvalifikácie o postup na MS 2018 odohrajú Slováci v októbri: v Ľubľane si 8. 10. zmerajú sily so Slovincami a o tri dni neskôr v Trnave privítajú Škótov.

Predpokladaná základná zostava Slovenska na nedeľňajší zápas proti Anglicku v Trnave (18.00 h) v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska:
Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský - Mak, Kucka, Hamšík, Švento - M. Ďuriš



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies