Omilostený bývalý peruánsky prezident požiadal Peruáncov o odpustenie

NETKY.SK • 27 December 2017, 07:14 • 2 min
Omilostený bývalý peruánsky prezident požiadal Peruáncov o odpustenie

LIMA - Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori sa v utorok ospravedlnil občanom Peru za všetko zlo napáchané počas jeho vlády v 90. rokoch.

slovakia

left justify in out

Ide o Fujimoriho prvú prosbu o odpustenie od jeho odsúdenia na 25 rokov väzenia za porušovanie ľudských práv v Peru.

 

Fujimori dostal v pondelok milosť od peruánskeho prezidenta Pedra Pabla Kuczynského, a to na základe humanitárnych dôvodov. Fujimori totiž podľa lekárskych zdrojov trpí "vážnou, ale nie smrteľnou chorobou. Ide však o postupujúce, degeneratívne a neliečiteľné ochorenie". Kuczynského predchodca Ollanta Humala omilostenie Fujimoriho odmietol.

Kuczynského rozhodnutie vyvolalo protesty Fujimoriho odporcov.

 

Fujimori vládol v Peru v rokoch 1990-2000, následne utiekol pred stíhaním ohľadom rozsiahlych obvinení z korupcie a porušovania ľudských práv. Svoje odstúpenie odfaxoval do Peru z Japonska, kde dostal štatút utečenca, pretože mal japonských predkov. Neskôr sa vrátil do regiónu s tým, že sa uchádza o opätovné zvolenie.

 

Čilské úrady ho však v roku 2007 zatkli a vydali do Peru. Kuczynského omilostenie Fujimoriho prichádza len niekoľko dní po tom, ako peruánsky prezident ustál hlasovanie o vyslovení svojej nedôverhodnosti v parlamente.

 

Kuczynski vo voľbách v júni 2016 tesne porazil Fujimoriho dcéru, pravicovú populistku Keiko Fujimoriovú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies