Omikron sa pomaly rozširuje! Potvrdila ho už ďalšia krajina

NETKY.SK • 28 November 2021, 9:53 • 2 min
Omikron sa pomaly rozširuje! Potvrdila ho už ďalšia krajina

Taliansko sa v sobotu večer stalo ďalšou z európskych krajín, ktorá potvrdila prvý prípad nákazy novým koronavírusovým variantom Omikron.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prítomnosť variantu Omikron sa potvrdila u osoby, ktorá pricestovala z juhoafrického Mozambiku. "Pacient aj členovia jeho rodiny sú v dobrom zdravotnom stave," uvádza sa vo vyhlásení talianskeho zdravotníckeho inštitútu.

 

img

 

Krátko predtým potvrdilo prvé dva prípady nákazy variantom Omikron aj Nemecko. Infekciu identifikovali u dvoch cestujúcich, ktorí prileteli do bavorského Mníchova z Juhoafrickej republiky.

 

Prvý zaznamenaný prípad nákazy Omikronom v Európe oznámilo v piatok Belgicko. V sobotu oznámila dva prípady aj Británia a pravdepodobný prípad infekcie týmto variantom hlásilo aj Česko.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila novoobjavený variant Omikron, známy aj ako B.1.1.529, medzi "varianty vyvolávajúce znepokojenie", kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta.

 

img

 

WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom Omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

 

Nový variant má veľký počet mutácií, až 32, čo podľa virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky vírusu.

 

Rovnako ako iné vírusy aj SARS-CoV-2 neustále mutuje a mnohé nové varianty – aj tie so znepokojivými charakteristikami – často nakoniec vymiznú. V prípade nových variantov nie je hneď možné rozoznať, či budú mať vážne dôsledky pre verejné zdravie.

 

Možno vás zaujme: V Nemecku a Česku preverujú prvé podozrenia na nákazu variantom Omikron

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona