Omikron má vyššie riziko opätovnej nákazy, ale miernejší priebeh ochorenia ako delta

NETKY.SK • 8 December 2021, 20:07 • 2 min
Omikron má vyššie riziko opätovnej nákazy, ale miernejší priebeh ochorenia ako delta

ŽENEVA - Šéf WHO vyzval všetky krajiny, aby zlepšili vyhľadávanie variantu omikron, aby mohli vedci rýchlejšie identifikovať správanie sa tejto novej mutácie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvé údaje naznačujú, že koronavírusovým variantom omikron sa môžu ľudia, ktorí infekciu už prekonali alebo ktorí sú zaočkovaní, znovu ľahšie nakaziť než predchádzajúcimi variantmi. Omikron zároveň môže spôsobiť miernejší priebeh ochorenia. V stredu to vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

 

Miernejší priebeh ochorenia

"Prvé údaje z Juhoafrickej republiky (JAR) naznačujú vyššie riziko opätovného nakazenia omikronom," povedal novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že "takisto sú už dôkazy o tom, že omikron spôsobuje miernejší priebeh ochorenia než variant delta".

 

img

 

Tedros však zdôraznil, že "potrebné sú ďalšie údaje, kým sa vypracujú pevné závery". Vyzval všetky krajiny, aby zlepšili vyhľadávanie tohto variantu, lebo to pomôže vytvoriť jasnejší obraz o tom, ako sa omikron správa.

 

Toto sľubné hodnotenie sa objavilo v období, keď po celom svete silnejú obavy z variantu, ktorý má mnoho mutácií. Desiatky krajín to donútilo znovu zaviesť obmedzenia na hraniciach a zasa hrozila možnosť, že sa vrátia ekonomicky škodlivé lockdowny.

 

Súvisiaci článok: Omikron má novú verziu ťažko odlíšiteľnú od iných variantov!

 

Očkovanie chráni aj pred omikronom 

Aj keď sa však ukáže, že omikron spôsobuje menej vážne ochorenie COVID-19, ľudia nesmú poľaviť v opatrnosti voči koronavírusu, varoval šéf WHO. "Teraz si akékoľvek uspokojenie vyžiada životy," upozornil Tedros.

 

Ak sa tiež potvrdí, že omikron je menej nebezpečný než doterajšie varianty, ale prenáša sa rýchlejšie, stále môže ochorieť viac ľudí a to preťaží naše nemocnice.

 

img

 

Odborníci WHO zdôraznili, že je dôležité dať sa zaočkovať, lebo ak aj budú vakcíny menej účinné voči omikronu, podľa očakávania poskytnú značnú ochranu pred vážnym priebehom ochorenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko nakúpi lieky podávané pacientom s COVID-19. Štát za ne zaplatí 55-miliónov eur

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies