Omikron má novú verziu ťažko odlíšiteľnú od iných variantov!

NETKY.SK • 8 December 2021, 09:51 • 2 min
Omikron má novú verziu ťažko odlíšiteľnú od iných variantov!

Vedci identifikovali "neviditeľnú" verziu nového koronavírusového variantu omikron, ktorú štandardné PCR testy nedokážu odlíšiť od iných variantov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Novú verziu omikronu objavili vo vzorkách z Juhoafrickej republiky, Austrálie a Kanady, informoval v utorok britský denník The Guardian.

 

img

 

Pri novej verzii označovanej ako BA.2 boli zaznamenané isté genetické odlišnosti v porovnaní s pôvodným omikronom (BA.1), zatiaľ však nie je jasné, aký to bude mať vplyv na jej schopnosť šíriť sa a na ďalšie vlastnosti.

 

Vedci však zistili, že u nového variantu absentuje genetická modifikácia, ktorá umožňuje identifikovať predpokladané prípady nákazy omikronom pomocou štandardných PCR testov. Táto skutočnosť by mohla podľa odborníkov skomplikovať a spomaliť odhaľovanie prípadov infikovania omikronom a snahy o spomalenie jeho šírenia.

 

img

 

Analýza vzoriek z ostatných dní uskutočnená v Juhoafrickej republiky, Austrálii a v Kanade doposiaľ odhalila len sedem prípadov nákazy "neviditeľnou" verziou omikronu. Keďže je verzia BA.2 ťažšie odlíšiteľná od iných variantov nového koronavírusu, nie je vylúčené, že sa medzičasom rozšírila už aj do iných krajín.

 

Aj "neviditeľnú" verziu omikronu dokážu zachytiť PCR testy (aj všetky ostatné bežne využívané formy testovania), a teda odhaliť prítomnosť koronavírusu u testovanej osoby. Nedokážu však identifikovať, že ide o variant omikron.

 

Pri pôvodnej podobe omikronu dokázali štandardné PCR testy relatívne rýchlo predbežne identifikovať predpokladané prípady, ktoré sa potom posielali na ďalšiu analýzu. V prípade verzie BA.2 je prítomnosť omikronu možné potvrdiť len za pomoci časovo náročnejšej kompletnej analýzy genómu.

 

img

 

Nová verzia BA.2 je napriek zisteným genetickým odlišnostiam stále klasifikovaná ako variant omikron. Ak by sa potvrdila jej vyššia nákazlivosť či iné odlišné vlastnosti, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) by ju mohla označiť za variant vyvolávajúci obavy, teda do kategórie, kam patrí aj pôvodný omikron, píše austrálsky spravodajský server News.com.au.

 

Prečítajte si napríklad: Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu, varuje pred ešte horšou pandémiou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona