Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
6. okt. 2022Natália
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
04.04.2015 15:27 Zaujímavosti
Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
04.04.2015 15:27 Zaujímavosti

Omega-3 mastné kyseliny môžu znížiť účinok chemoterapie



HOLANDSKO - Výživové doplnky obsahujúce rybí olej môžu znížiť účinok chemoterapie.


Vyplýva to z výskumu, v rámci ktorého vedci testovali šesť rôznych prípravkov s obsahom omega-3 mastných kyselín. Predošlé pokusy na myšiach ukázali, že dva druhy kyselín preukázateľne oslabovali účinky chemoterapie. Vo všetkých šiestich preparátoch zaznamenali prítomnosť iba jednej z nich, takzvanej 16:4 (n-3), ktorá pomáha bunkám s regeneráciou. Po chemoterapii sa tak rýchlejšie obnovujú nielen zdravé, ale aj rakovinové bunky. Výskumníci svoje zistenia publikovali v magazíne JAMA Oncology.


Vedci sa najprv snažili prísť na to, koľko ľudí s rakovinou prijíma omega-3 mastné kyseliny. Podľa ich zistení si ich v USA kupuje až pätina onkologických pacientov a pacientok, pričom najčastejšie ich konzumujú vo forme kapsúl naplnených rybím olejom alebo tabliet.


Na samotnom výskume sa zúčastnilo aj 30 zdravých dobrovoľníkov. Tým podali 10 alebo 50 mililitrov spomínanej 16:4 (n-3) a zisťovali, za ako dlho sa jej hodnoty v krvi znížia na pôvodné. Najvyššie hodnoty látky namerali u ľudí, ktorým podali 10 mililitrov, po štyroch hodinách. Rovnaké hodnoty ako pred podaním u nich namerali po ôsmich hodinách. Väčšie množstvo kyseliny spracovávalo telo dlhšie. U 20 dobrovoľníkov sa hladina 16:4 (n-3) zvýšila po tom, ako zjedli makrelu alebo sleďa. Konzumáciou lososa a tuniaka sa však hodnoty 16:4 (n-3) v krvi nezvýšili.


Na základe týchto zistení vedci odporúčajú, aby sa onkologickí pacienti vyhýbali konzumácii rybieho oleja, prípravkov s jeho obsahom, makrely a sleďa deň pred a po chemoterapii. Zároveň však varujú, aby sa celkom nevzdávali omega-3 mastných kyselín, pretože sú dôležitou súčasťou jedálnička a telo si ich nedokáže vyrobiť samo. Prijímať ich môžu aj konzumáciou ľanových semienok či vlašských orechov. Emile Voest z Holandského inštitútu pre výskum rakoviny v súvislosti s výskumom upozornil pacientky a pacientov, ktorých liečia chemoterapiou, aby pred svojimi ošetrujúcimi lekármi nezatajovali, ak užívajú výživové doplnky.


 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok