Ombudsmanka: Záznamy z policajných zásahov sú v záujme polície

NETKY.SK • 5 August 2015, 12:11 • 2 min
Ombudsmanka: Záznamy z policajných zásahov sú v záujme polície

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová je presvedčená o tom, že je v záujme polície, aby zaznamenávala akékoľvek zákroky policajta počas jeho služby v teréne.

slovakia

left justify in out

Žiada preto policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby polícia zabezpečila záznam z každej akcie bez ohľadu na typ velenia zásahu, uvádza sa to v stanovisku ombudsmanky, ktoré agentúre SITA poskytol jej poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko.


"Nezaznamenala som, aby sa verejne diskutovalo, či je potrebné alebo prípustné monitorovať kamerovými systémami ulice, železničné stanice, priestory bánk či obchodných centier. Obe strany, užívatelia služieb aj prevádzkovatelia sú uzrozumené s prínosom takéhoto zaznamenávania z hľadiska bezpečnosti," vysvetlila Dubovcová. Pri polícii to má podľa nej ďalší rozmer, a to je jednoduché preukazovanie často spochybňovaných policajných zásahov a konaní individuálnych policajtov. Ako ombudsmanka pokračovala, "dostupnosť takéhoto dôkazu môže posilniť dôveru verejnosti k polícii a urýchliť vyšetrovanie policajného postupu, ktoré by mal vykonávať od polície a ministerstva vnútra nezávislý vyšetrovací orgán."


Práve zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu či zaznamenávanie policajných zásahov nielen pod jednotným velením patria medzi navrhované opatrenia verejnej ochrankyne práv. Požadovala ich ešte v roku 2013 po zásahu polície v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, no aj v prípade zásahu v obci Vrbnica v Michalovskom okrese z 2. apríla. Ako uviedol Ján Glovičko, monitorovanie policajných akcií kamerami má byť použité pri každom zásahu. "Aby štát vedel vždy preukázať, ako sa v kritickej situácii správal, pretože on je nositeľom dôkazného bremena," doplnila ombudsmanka. Zriadenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu navrhuje Dubovcová Národnej rade SR už tretí rok, zatiaľ sa tak však nestalo. Ombudsmanka medzi navrhované opatrenia zaradila tiež používanie kamier aj na policajných oddeleniach.


V prípade policajného zákroku v osade Zabijanec v Rudňanoch v okrese Spišská Nová Ves v nedeľu 2. augusta nešlo podľa nej o policajný zásah, bola privolaná policajná hliadka. Pri útoku utrpeli siedmi policajti rôzne zranenia.

Vyšetrovateľ zo Spišskej Novej Vsi obvinil v utorok 4. augusta zatiaľ päť osôb z útoku na verejného činiteľa, polícia zadržala predtým deväť útočníkov. Ako uviedol košický policajný hovorca Alexander Szabó, obvinených umiestnili do cely policajného zaistenia. V prípade dokázania viny im hrozí jeden až päť rokov za mrežami. Vyšetrovanie pokračuje a orgány činné v trestnom konaní vykonávajú ďalšie potrebné procesné úkony. Na policajtov zaútočili miestni Rómovia, utrpeli rôzne zranenia s dĺžkou liečenia od štyroch do siedmich dní.


V nedeľu pred 20:00 požiadal miestny Róm políciu o pomoc s tým, že jeho deti a tehotnú manželku napadla skupina podgurážených Rómov. Keď na miesto prišla policajná hliadka z Markušoviec, napadla ju väčšia rómska skupina. Do policajtov hádzali kamene, sklenené fľaše a útočili na nich palicami. Preto sa hliadka stiahla a privolala pomoc. Na zásahu, ktorý trval od 20:10 do 24:00, sa zúčastnilo 22 policajtov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies