Ombudsmanka sa opäť obrátila na ÚS SR so zákonmi o cudzincoch

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 12:06 • 2 min
Ombudsmanka sa opäť obrátila na ÚS SR so zákonmi o cudzincoch

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa opäť obrátila na Ústavný súd SR (ÚS SR), aby preskúmal, či sú zákony o cudzincoch v súlade s Ústavou SR a inými medzinárodnými dohovormi.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka je totiž presvedčená, že niektoré ustanovenia zákona o pobyte cudzincov a tiež zákona o azyle skutočne v rozpore sú, agentúru SITA informoval Dubovcovej poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko. Ombudsmanka podala návrh na ÚS SR, aby posúdil súlad oboch zákonov so slovenskou ústavou, Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a tiež s Medzinárodným paktom o občianskych a politických právach.

 

"Napadnuté ustanovenia umožňujú, aby policajné útvary a migračný úrad ministerstva vnútra odôvodňovali niektoré svoje rozhodnutia iba tým, že ide o tzv. bezpečnostný záujem Slovenskej republiky,“ namieta verejná ochrankyňa práv. Takéto odôvodnenie podľa jej slov neumožňuje dotknutým osobám účinne sa brániť a ani predkladať dôkazy na vyvrátenie skutočností, ktoré tvoria rozhodnutia policajných útvarov alebo migračného úradu. 

 

Toto legislatívne riešenie nie je podľa Jany Dubovcovej v súlade s požiadavkou o rovnom postavení strán v konaní pred súdmi, inými štátnymi orgánmi alebo orgánmi verejnej správy. "Odôvodnenie odkazujúce iba na bezpečnostný záujem Slovenska nie je ani v súlade s garanciami, ktoré pre spravodlivé konanie poskytujú pre SR záväzné medzinárodné dohovory," uviedla pre agentúru SITA. 

 

Ústavný súd SR odmietol prvý návrh verejnej ochrankyne práv na marcovom neverejnom zasadnutí pléna s odôvodnením, že ho podala zjavne neoprávnená osoba. Rozhodnutie jej kancelárii doručili 10. júla. "Ombudsmanka preto na ÚS SR podala v podstate identický návrh, no v súlade s požiadavkou Ústavného súdu SR ho doplnila o dve podania od občanov. Tí sa na ňu obrátili so žiadosťou, aby sa v tejto veci obrátila na ústavný súd," priblížil Ján Glovičko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona