Ombudsmanka pre domov Peto podáva podnety na okresné súdy

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 18:21 • 2 min
Ombudsmanka pre domov Peto podáva podnety na okresné súdy

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podáva pre detský domov Peto, ktorý spravuje dcéra komisárky pre deti Viery Tomanovej, podnety na viaceré okresné súdy.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, "verejná ochrankyňa práv podáva okresným súdom podnety na začatie konania z úradnej moci súdu vo veci starostlivosti o maloleté deti, ktoré sú umiestnené v súkromnom detskom domove." Podnety ombudsmanka podáva na Okresný súd Malacky ako aj na Okresné súdy Bratislava I, II, III, IV a V, aby začali konanie z úradnej moci súdu a vzhľadom na existujúce pochybnosti posúdili poskytovanie starostlivosti o tieto deti.


Kancelária Jany Dubovcovej dostala od viacerých podávateľov podnety, v ktorých namietali porušovanie základných práv maloletých detí v bratislavskom súkromnom detskom domove. "Na základe podnetu od mimovládnych organizácií ombudsmanka poverila právnikov kancelárie preskúmať namietané práva, porušované v tomto zariadení," vysvetlil Glovičko. Pri preskúmavaní podnetu dospela Jana Dubovcová k presvedčeniu, že tie súdy, ktoré rozhodli o umiestnení detí do tohto zariadenia, by mali z úradnej moci preskúmať, či je v ňom deťom skutočne poskytovaná kvalitná, osobná, celodenná a riadna starostlivosť a následne v prípade potreby rozhodnúť o zmene zariadenia.


"V zmysle Dohovoru o právach dieťaťa zariadenia, ktoré poskytujú starostlivosť o deti, musia byť prístupné pre uskutočnenie kontroly zameranej na dodržiavanie základných práv detí zo strany štátnych orgánov," priblížil Glovičko pre agentúru SITA. V tomto prípade to tak však nie je, o čom Jana Dubovcová súdom pripojila aj dôkazy. Detský domov Peto totiž s ombudsmankou nespolupracoval v potrebnom rozsahu.

 

"Za týchto okolností nemožno s určitosťou potvrdiť, že základné práva detí sú v tomto zariadení dodržiavané. Preto je potrebné, aby pochybnosti o dodržiavaní základných práv detí preskúmal súd," dodal s tým, že v takýchto prípadoch sú súdy najvyššou autoritou, ktorá môže preskúmať, a to kedykoľvek aj návštevou príslušných zariadení, ako sa napĺňa súdne rozhodnutie v oblasti starostlivosti o deti.


Tvrdenia ľudí z okolia verejnej ochrankyne práv sú podľa správkyne detského domova Peto Petronely Tomanovej tendenčné a účelové. „Bez akéhokoľvek poverenia, bez akéhokoľvek preukázateľného dokumentu sa minulý týždeň domáhali vykonania kontroly v detskom domove Peto údajní pracovníci kancelárie verejného ochrancu práv,“ uviedla pre agentúru SITA. Ako pokračovala, „napriek viacerým otázkam, mojim žiadostiam o preukázanie oprávnenia ich konania so zákonom som nedostala žiadnu odpoveď“.

 

Detský domov bol podľa jej slov v posledných týždňoch „pod paľbou odbornej a vecnej kontroly zo strany ústredia práce, ministerstva práce ako aj generálnej prokuratúry.“ Petronela Tomanová zároveň zdôraznila, že ani jedna zákonná kontrola nepreukázala porušovanie záväzných predpisov vo vzťahu k právam detí v domove. „Práve naopak, prostredie, do ktorého sú umiestňované deti, je nadštandardné a priateľské k malým klientom,“ poznamenala.

 

Dnešné vyjadrenie kancelárie verejnej ochrankyne práv preto považuje za absolútne neprijateľné pre fungovanie demokratických zriadení. „Dnešné mediálne výstupy môžem prirovnať k vyhláseniam samozvaných trestných tribunálov diktátorských režimov,“ vyhlásila. Zároveň ombudsmanku Janu Dubovcovú vyzvala, aby osobne navštívila detský domov Peto.


V detskom domove Peto v Bratislave, ktorý spravuje Petronela Tomanová, porušujú podľa podpredsedníčky NR SR Lucie Nicholsonovej (SaS) a poslankyne Natálie Blahovej (SaS) práva detí. Podľa informácií SaS, ktoré potvrdilo aj ministerstvo práce, je v domove Peto momentálne šesť bábätiek do jedného roka a päť detí od štyroch do osem rokov. Väčšina z detí by mala byť v profesionálnych rodinách a nie v detských domovoch, pretože štát sa usiluje o to, aby každé bábätko dostalo k dispozícii svoju profesionálnu matku, píše sa v stanovisku strany.

 

"Tým, že sú deti do šiestich rokov umiestnené v detskom domove, dochádza k porušeniu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele," informovali členky strany. Podľa zákona sú zriaďovatelia detských domovov od 1. januára 2012 povinní zabezpečiť, aby bolo každé dieťa do šiestich rokov po jeho umiestnení v detskom domove najneskôr po diagnostike zaradené do profesionálnej rodiny.


Poslankyne za SaS podali 23. februára na Generálnej prokuratúre SR (GP SR) trestné oznámenie v prípade tohto detského domova, ktoré sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu, ale i ďalších trestných činov. "Z dostupných informácií vyplýva, že detský domov Peto, ktorý je neziskovou organizáciou, bol vybudovaný ako prístavba k rodinnému domu v Petržalke. Tento domov získal od štátu na materiálové vybavenie približne 15-tisíc eur, z ktorých zaplatil predražené zariadenie. Ďalej získal za druhý polrok 2015 dotáciu 58-tisíc eur, a to na každé dieťa umiestnené v tomto domove. Ročne to vychádza približne na 11 940 eur na jedno dieťa,“ uviedli členky strany.

 

Podľa nariadenia súdu by mala nezisková organizácia dostávať dotáciu maximálne pre desať detí. "Sú teda pochybnosti o tom, či mal detský domov v skutočnosti nárok na získanie dotácie v uvedenej výške a či vôbec spĺňal podmienky pre jej získanie,“ dodali pre agentúru SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies