Ombudsmanka: Nezatvárajme dvere a srdcia pred ľuďmi z Ukrajiny

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 11:06 • 2 min
Ombudsmanka: Nezatvárajme dvere a srdcia pred ľuďmi z Ukrajiny

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová s ľútosťou zaregistrovala vyhlásenia predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka o tom, že Slovensko prijalo na hranici s Ukrajinou neštandardné opatrenia v utajenom režime.

slovakia

left justify in out

Apeluje preto na zodpovedné orgány, aby prejavili svoju ľudskosť a nezatvárali pred ľuďmi z Ukrajiny svoje dvere a srdcia, agentúru SITA o tom informovala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová. "Neodmietajme ochranu základných práv a slobôd občanov Ukrajiny, ktorí nás o medzinárodnú ochranu požiadajú," poznamenala.

 

O medzinárodnú ochranu požiadali prví štyria občania Ukrajiny, no ako uviedol minister vnútra, "sme to s nimi tak rozdiskutovali a oni si to za chvíľu rozmysleli a sami sa vrátili naspäť." Dubovcová je presvedčená o tom, že podobne ako Poľsko aj Slovensko je povinné prejaviť potrebnú mieru solidarity a otvoriť svoje hranice pre prípadných utečencov z krajiny, v ktorej hrozí vojenský konflikt, a nie pred nimi svoje hranice uzatvárať. "Apelujem preto na zodpovedné orgány verejnej správy, aby preukázali osobám, ktoré požiadajú o medzinárodnú ochranu na našom území rovnakú mieru pochopenia a podpory, aká sa dostala našim občanom, ktorí opustili svoju vlasť po jej okupácii v roku 1968," uviedla ombudsmanka. 

 

Minister vnútra Robert Kaliňák od začiatku nepokojov na Ukrajine hovoril, a podľa jeho slov to stále platí, že tlak na našu krajinu nie je výrazný. Na východnej hranici máme podľa neho najstabilnejšiu "prevádzku“ v porovnaní s Poľskom aj Maďarskom. Naše bezpečnostné zložky pri hranici majú zvýšený výkon aj pohotovosť. "Aj sme prijali mimoriadne opatrenia, ktoré sú neštandardné v týchto prípadoch,“ povedal. Podrobnosti o opatreniach pre ich utajený režim nemohol povedať. O tzv. zvýšenom výkone na štátnej hranici rozprával ešte minulý týždeň aj premiér Robert Fico. Zdôraznil, že situáciu pozorne sledujú a štátnu hranicu kontrolujú viac než inokedy. "My sme na zasadnutí bezpečnostnej rady prijali v utajenom režime tzv. zvýšený výkon na štátnej hranici. Nemôžem ísť do detailov, ale už samotný pojem zvýšený výkon potvrdzuje, že hranicu monitorujeme podstatne intenzívnejšie ako v bežných dňoch a týždňoch," dodal. 

 

Proruskí ozbrojení demonštranti obsadili za posledný týždeň vládne budovy a policajné stanice asi v ôsmich mestách na východe Ukrajiny. Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema obvinil Rusko, že na východ krajiny vyslalo svojich výsadkárov. Kyjev má podľa neho dôkazy, že osoby, ktoré okupujú vládne budovy v mestách Slovjansk a Kramatorsk sú príslušníci 45. výsadkovej jednotky. Ukrajinská tajná služba SBU podľa neho tiež identifikovala jedného z lídrov proruských 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies