Ombudsmanka kritizuje utajovanie informácií vo vodnej politike MŽP

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 10:59 • 2 min
Ombudsmanka kritizuje utajovanie informácií vo vodnej politike MŽP

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) napriek upozorneniu verejnej ochrankyne práv a výzvam zo strany mimovládnych organizácií naďalej zatajuje informácie o využití a stave vôd na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení na to upozorňuje združenie Slatinka a organizácia VIA IURIS. Ombudsmanka Jana Dubovcová upozornila začiatkom júla ministra životného prostredia Petra Žigu na porušovanie práv občanov pri spracovaní vodohospodárskej politiky a sprístupňovaní informácií o nej. Na základe podnetu občanov a neziskových organizácií prešetrila postup MŽP pri príprave a schvaľovaní vodnej politiky Slovenska do roku 2027 ako aj pri zverejňovaní a poskytovaní informácií.

 

Skonštatovala, že MŽP porušilo práva občanov na včasné a úplne informácie o stave životného prostredia, odňalo im právo na súdnu a právnu ochranu a nesprávne aplikovalo zákon o prístupe k informáciám. Dubovcová preto požiadala ministra Žigu, aby rešpektoval obsah Aarhuského dohovoru o vytváraní vhodných podmienok pre účasť verejnosti na prerokúvaní materiálov, ktoré majú vplyv na kvalitu životného prostredia.


Hovorca MŽP Maroš Stano pre agentúru SITA konštatoval, že "ide len o názor verejnej ochrankyne práv, ktorý zatiaľ nikto nepotvrdil". Ministerstvo sa podľa neho jej upozornením zaoberá a po jeho preverení a vyhodnotení Dubovcovej odpovie. MŽP už aj predtým opakovane vylúčilo, že pri procese posudzovania dokumentov neberie do úvahy pripomienky verejnosti, naopak, komunikuje so všetkými relevantnými subjektmi vrátane mimovládnych organizácií.


Mimovládne organizácie sa domáhajú preskúmania vodohospodárskej koncepcie už od januára 2015. Vláda vtedy schválila materiál rezortu životného prostredia nazvaný Návrh orientácie, zásad a priorít vodohospodárskej politiky SR do roku 2027. Dokument podľa organizácií predložilo MŽP bez účasti verejnosti a na jeho pripomienkovanie bolo stanovených len päť dní. Strategický materiál tak nebol posúdený z hľadiska jeho vplyvu na životné prostredie. Po neúspešnej sťažnosti priamo na ministerstve podala v júni 2015 takmer stovka občanov žalobu na nezákonný postup MŽP pri jeho schvaľovaní.


Martina Barancová Paulíková zo Združenia Slatinka pripomína, že Slovensko bude v druhom polroku 2016 predsedať Rade EÚ, pričom jednou z kľúčových tém predsedníctva bude klimatická politika úzko spojená práve s hospodárením s vodou v povodiach. „Do sektoru vodného hospodárstva prídu stovky miliónov eur z fondov EÚ. Zainteresovaná verejnosť preto musí mať informácie aj priestor na účasť na rozhodovaní o nasmerovaní týchto zdrojov," hovorí Paulíková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies