Ombudsmanka EÚ vyzvala šéfa ECB, aby zrušil svoje členstvo v skupine G30

NETKY.SK • 17 Január 2018, 14:00 • 2 min
Ombudsmanka EÚ vyzvala šéfa ECB, aby zrušil svoje členstvo v skupine G30

BRUSEL - Predseda Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi by mal pozastaviť svoje členstvo v skupine G30, ktorá je zložená z guvernérov centrálnych bánk a bankárov zo súkromného sektora. Uviedla v stredu ombudsmanka EÚ Emily O'Reillyová.

slovakia

left justify in out

O'Reillyová, ktorej úrad vyšetruje sťažnosti spojené so zlou správou v inštitúciách Európskej únie, svoju výzvu Draghimu zdôvodnila potrebou vyhnúť sa možnej kompromitácii.

 

"V dôsledku finančnej krízy a so zreteľom na dodatočné právomoci, ktoré ECB v posledných rokoch vo verejnom záujme získala pre dohľad nad bankami, je dôležité ukázať verejnosti, že existuje jasné oddelenie medzi ECB ako orgánom dohľadu a finančným sektorom, ktorý je ovplyvňovaný jeho rozhodnutiami," opísala situáciu O'Reillyová v správe pre médiá. Skupina G30 má každý rok dve plenárne zasadnutia, na ktorých sa zúčastňujú len členovia tejto skupiny.

 

Ombudsmanka pripomenula, že ECB "samozrejme môže komunikovať" so skupinou G30 v rámci svojej angažovanosti so všetkými zainteresovanými stranami, avšak tieto kontakty musia byť v súlade so záväzkami banky o transparentnom správaní.

 

Podľa O'Reillyovej by sa v budúcnosti predsedovia ECB nemali stať členmi skupiny G30.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies