Ombudsmanka Dubovcová: Študenti sa ma pýtajú, prečo nemôžeme Rómov poslať na ostrov

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 12:12 • 2 min
Ombudsmanka Dubovcová: Študenti sa ma pýtajú, prečo nemôžeme Rómov poslať na ostrov

BRATISLAVA – Mnohí maturanti a stredoškoláci majú podľa ombudsmansky Jany Dubovcovej nulové kritické myslenie. Nedostatočne sa vyznajú tiež v dejinách a málo vedia o základných ľudských právach, čo označuje za chybu vo vzdelávaní.

slovakia

left justify in out

"Vidím to napríklad v otázkach, ktoré mi kladú v školských diskusiách. Často sa pýtajú na riešenie rómskej problematiky a nevinne poznamenajú, prečo by sme ich nemohli poslať na nejaký ostrov, kde by mohli žiť," povedala Dubovcová.

 

Niektoré študentky sa jej pýtali tiež, "či by nebolo dobré, aby Rómky nemali deti". Ombudsmanka sa mladým podľa jej slov snaží vysvetliť, že Rómovia majú ľudské práva, na ktoré vo svojich názoroch nemysleli. "Prízvukujem im, že takto sa problému len zbavíme, čo nie je správne a treba ho riešiť," povedala.

 

Učitelia na takéto študentské poznámky reagujú rôzne. Niektorí kladú podobné otázky ako ich žiaci, za čo je Dubovcová kritická. Druhí sa zase snažia veci vysvetľovať veľmi prijateľným spôsobom a otvárajú študentom nové obzory, uviedla verejná ochrankyňa práv.

 

Dubovcová zdôraznila, že študenti by sa mali na školách učiť viac o ľudských právach či humanizme. "Aby svet vnímali viac cez túto optiku. Možno by citlivejšie uvažovali aj pri nedávnej voľbe politickej reprezentácie," konštatovala. Ombudsmanka už pred rokmi navrhovala, aby bola výchova k demokracii a ľudským právam riadnym vyučovacím predmetom na školách. Bez úspechu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies