Ombudsmanka Dubovcová sa pre streľbu na auto so študentmi obrátila na prokuratúru a MV

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 17:49 • 2 min
Ombudsmanka Dubovcová sa pre streľbu na auto so študentmi obrátila na prokuratúru a MV

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová ukončila skúmanie podnetu, ktorý súvisí s policajným zákrokom z 24. júna 2013 na diaľnici D2 v smere z Bratislavy do Brna.

slovakia

left justify in out

Policajti vtedy pátrali po páchateľovi dvojnásobnej vraždy, namiesto toho zadržali štyroch študentov, ktorí s prípadom nemali nič spoločné. Časť podnetu, ktorá sa týka postupu policajtov, Dubovcová postúpila Okresnej prokuratúre v Skalici. V súvislosti s druhou časťou podnetu, v ktorej podávatelia namietali postup inšpekcie ministerstva vnútra, sa verejná ochrankyňa práv obrátila na ministerstvo s výzvou na prijatie opatrení. Informovala o tom Alena Kuišová z Kancelárie Verejnej ochrankyne práv. 
     

Vysvetlila, že v prvom prípade podávatelia namietali, že došlo k zásahu do ich základných práv a slobôd, konkrétne do práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti a k porušeniu zákazu mučenia a podrobenia krutému, neľudskému, či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu. "Verejná ochrankyňa práv dospela k záveru, že doteraz vykonané prešetrovanie postupu príslušníkov Policajného zboru (PZ) Sekciou kontroly a inšpekčnej služby nebolo dostatočné na odstránenie množstva zásadných rozporov medzi verziou podávateľov a verziou príslušníkov PZ o priebehu dotknutého policajného zákroku," pokračovala Kuišová. Dubovcová je podľa nej presvedčená, že tieto rozpory treba odstrániť vykonaním ďalšieho dokazovania prostriedkami Trestného poriadku. Práve preto sa obrátila na prokuratúru.
     

Druhá časť podnetu sa podľa Kuišovej týkala námietky na postup ministerskej inšpekcie, ktorá právnemu zástupcovi podávateľov podnetu neumožnila oboznámiť sa so spisom, ktorý sa týkal vybavovania sťažnosti na postup policajtov a zároveň odmietla poskytnúť fotokópiu stanoviska Odboru výcviku Prezídia PZ. "V tejto časti verejná ochrankyňa práv dospela k záveru, že Ministerstvo vnútra SR (Sekcia kontroly a inšpekčnej služby a Prezídium Policajného zboru) porušilo právo podávateľov na informácie prostredníctvom právneho zástupcu, ktoré je zaručené čl. 26 Ústavy Slovenskej republiky," informovala Kuišová. Dubovcová podľa nej zároveň navrhla prijať potrebné opatrenia, teda umožniť nahliadnutie do spisu a poskytnúť fotokópiu predmetného stanoviska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona