Ombudsman navrhuje disciplinárne konanie voči bratislavskému sudcovi

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:02 • 2 min
Ombudsman navrhuje disciplinárne konanie voči bratislavskému sudcovi

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podala na Najvyšší súd SR návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi jedného z bratislavských okresných súdov.

slovakia

left justify in out

Je to prvýkrát v takmer dvanásťročnej histórii, čo slovenský verejný ochranca práv využil túto svoju právomoc. Agentúru SITA o tom informovala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová.

"Svoje oprávnenie podať návrh na začatie disciplinárneho konania som sa rozhodla využiť po tom, ako som zistila, že sudca konal bez opory v zákone, v ústave a v rozpore s princípmi demokratického a právneho štátu," vysvetľuje Dubovcová. Okrem toho podľa nej prekročil svoje zákonné oprávnenia, výsledkom čoho bolo porušenie základného práva fyzickej osoby na informácie. Konštatoval to podľa jej vyjadrenia aj Ústavný súd SR. Ombudsmanka dodáva, že sudca svojím postupom ohrozil dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov. Ako Dubovcová zistila, voči tomuto sudcovi nebola vyvodená žiadna disciplinárna zodpovednosť. "Za toto závažné disciplinárne previnenie navrhujem uložiť disciplinárne opatrenie - zníženie funkčného platu o 50 percent na tri mesiace," uviedla vo svojom návrhu verejná ochrankyňa práv. 

Sudca na verejnom súdnom pojednávaní podmienil použitie zvukového záznamu súhlasom súdu a neskôr bez právneho dôvodu písomným oznámením neudelil súhlas na jeho použitie, čím porušil základné právo fyzickej osoby na informácie zaručené v ústave, píše v správe Kuišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona