Olympijský výber do Innsbrucku, Kozák sa teší na Slovincov

NETKY.SK • 10 Február 2016, 09:17 • 2 min
Olympijský výber do Innsbrucku, Kozák sa teší na Slovincov

INNSBRUCK - Rovnako ako pred rokom aj vo februári 2016 sa slovenský olympijský výber zložený prevažne z hráčov domácej hokejovej Tipsport ligy predstaví na turnaji Euro Ice Hockey Challenge v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Pred rokom viedol tréner Vladimír Országh svojich zverencov vo Viedni, tentoraz zavíta tím pod taktovkou Petra Oremusa do Innsbrucku. Rovnako si Slováci zmerajú sily s národnými mužstvami Rakúska a Slovinska, jedinou zmenou oproti minulému roku je účasť Francúzska namiesto Talianska. "Mužstvá v Európe sú naozaj kvalitné, ale každý hrá len toľko, koľko mu dovolíme. Musíme byť v každom súboji lepší ako súper," hlásil kouč Oremus, ktorý pracuje s mužstvom zloženým prevažne z hráčov domácej Tipsport ligy, v zahraničí pôsobí iba pätica korčuliarov. Každý tím na turnaji absolvuje tri súboje za tri dni. "Tri zápasy po sebe sú v medzinárodnom hokeji náročné, ale rovnako na tom sú aj naši súperi. Cestujeme do Innsbrucku po čo najlepšie umiestnenie,“ vyhlásil.

 

Premiéru na medzištátnej úrovni absolvuje na pozícii generálneho manažéra Žigmund Pálffy, v minulosti vynikajúci útočník. "Uvidíme, ako chlapci zvládnu tri zápasy. Je to veľmi ťažké. Čo si pamätám, tak som asi ani tri súboje za tri dni nehral. Sú to však mladí chlapci a ja dúfam, že podajú dobré výkony. Súperi na turnaji hrajú na vysokej úrovni, čakajú nás náročné zápasy. Dúfam, že chlapci si z tejto akcie niečo odnesú. A keď niektorý z nich dostane pozvánku na majstrovstvá sveta, tak bude pripravený zasiahnuť," povedal pred odchodom do Innsbrucku 43-ročný Skaličan a doplnil: "Dúfam, že budeme konkurencieschopní, podáme v Innsbrucku dobré výkony a nebudeme sa musieť hanbiť."

 

V tíme kormidelníka Oremusa bude jedným z najskúsenejších hráčov na medzinárodnom fóre obranca Lukáš Kozák. Aj on varuje pred tým, že na jeho tím síce nečakajú súperi zo svetovej špičky, no majú svoju kvalitu. "V dnešnej dobe už nie je ľahký súper, musíme sa na nich dobre pripraviť. Pred rokom som bol vo februári na Slovakia Cupe, takže podujatie v Rakúsku bude pre mňa niečo nové, teším sa na to. Bol by som rád, ak by sme vyhrali všetky tri zápasy," povedal 24-ročný bek. Lukáš Kozák síce aktuálne pôsobí v Komete Brno v českej extralige, no ešte nedávno bol súčasťou Slovana Bratislava v KHL. A práve zo šatne belasých veľmi dobre pozná dvojicu slovinských útočníkov Žigu Jegliča a Roka Tičara, proti ktorým v Innsbrucku nastúpi v sobotu. "Už sme sa o tom rozprávali, teším sa na zápas proti Slovinsku. Mal by to byť najnáročnejší súper a som zvedavý, ako ten duel dopadne,“ priznal Kozák.

 

Najmladším článkom olympijského výberu je iba 18-ročný bek Andrej Hatala. "Som rád, že ma sem vybrali. Chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle. Mojím cieľom je hrať čo najlepší hokej dopredu aj dozadu," povedal mladý trenčiansky obranca.

 

Výber Francúzska sa na podujatí predstaví s viacerými legionármi, pod vedením trénera Dava Hendersona sa od utorka pripravuje priamo v Innsbrucku. Domáci Rakúšania pozvali na domáci turnaj trojicu hokejistov zo zahraničia a tiež trénujú v Innsbrucku. Slovinci si rozložili stan v Blede a v ich mužstve je väčšina legionárov, nechýba ani spomenuté duo útočníkov Slovana.

 

Slováci proti Francúzom odohrajú jubilejný dvadsiaty vzájomný zápas (bilancia z pohľadu SR 15 víťazstiev, 3 remízy a 1 prehra, skóre: 95:32) a zaokrúhlia aj počet duelov proti Rakúšanom na 30 (23-2-4, 123:50). Proti Slovincom pôjde o dvanásty súboj (9-0-2, 42:18). Nad všetkými súpermi tím SR zvíťazil v ostatnom meraní síl.

Káder slovenského mužského olympijského výberu na turnaj do rakúskeho Innsbrucku:
Brankári: Patrik Rybár (ŠHK 37 Piešťany), Samuel Baroš (HKM Zvolen)
Obrancovia: Mislav Rosandič (HC ’05 iClinic Banská Bystrica/HC Slovan Bratislava), Radek Deyl (HC Košice), Matúš Holenda, Andrej Hatala (obaja HK Dukla Trenčín), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Branislav Kubka (HC Škoda Plzeň/ČR), Denis Rehák (HK Dukla Trenčín), Martin Štajnoch (HC Dynamo Pardubice/ČR)
Útočníci: Tomáš Zigo, Juraj Majdan (všetci HC ’05 iClinic Banská Bystrica), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Radoslav Macík (HK Nitra), Jozef Tibenský (ŠHK 37 Piešťany), Lukáš Paukovček, Richard Rapáč (obaja HK Poprad), Jakub Gašparovič (HK Dukla Trenčín), Radovan Puliš (HKM Zvolen/HC Slovan Bratislava), Branislav Rapáč (HC Dynamo Pardubice/ČR), Václav Stupka (MsHK Žilina)

Realizačný tím: Žigmund Pálffy (generálny manažér), Peter Oremus (tréner), Ján Kobezda a Pavol Paukovček (asistenti trénera), Milan Petro (lekár), Rastislav Ladecký a Ľuboš Ondrejka (maséri), Tomáš Štulajter (médiá)

Program turnaja Euro Ice Hockey Challenge v Innsbrucku:
štvrtok 11. februára: Francúzsko - Slovensko (16.30), Rakúsko - Slovinsko (20.20)
piatok 12. februára: Slovinsko - Francúzsko (16.30), Slovensko - Rakúsko (20.20)
sobota 13. februára: Slovensko - Slovinsko (12.30), Rakúsko - Francúzsko (16.00)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona