Olympijský štadión v Montreale sa stane dočasným domov pre žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 3 August 2017, 13:26 • 2 min
Olympijský štadión v Montreale sa stane dočasným domov pre žiadateľov o azyl

MONTREAL - Montreal dočasne poskytne bývalý olympijský štadión ako prístrešie pre žiadateľov o azyl prichádzajúcich cez hranice s USA, ktorých počet v poslednom období narastá.

slovakia

left justify in out

Od januára prišlo do Kanady viac ako 4300 ľudí žiadajúcich o azyl. Väčšina z nich pritom prichádza do provincie Quebec, čo vyčerpáva tamojšie zdroje na ich podporu poskytované vládou a miestnymi komunitami. Žiadosť o poskytnutie prístrešia dostal štadión v piatok a prví utečenci sa do jednej z najznámejších budov Kanady začali sťahovať v stredu ráno.

Kanada v poslednom čase zaznamenáva nárast počtu žiadateľov o azyl prichádzajúcich do krajiny ilegálne mimo oficiálnych hraničných priechodov. Od januára do konca júna tohto roku prišlo do Quebecu viac ako 3300 ľudí. Až 90% žiadateľov o azyl, ktorí prekročili hranice v júli, pritom pochádzalo z Haiti. Na jar zase úrady zaznamenali silnú vlnu migrantov zo Sýrie. Štadión bude pre žiadateľov o azyl otvorený do jesene.

Premiér Justin Trudeau čelí požiadavkám na zvýšenie bezpečnosti na hraniciach pre obavy zo silnejúceho prílevu migrantov. Mnohí tiež žiadajú odstúpenie Kanady od dohody s USA, podľa ktorej musia žiadatelia o azyl podať žiadosť o ochranu v prvej bezpečnej krajine, do ktorej prídu. Toto pravidlo má zabezpečiť lepšiu organizáciu žiadateľov o azyl a zabrániť takzvanému obchodovaniu s azylantmi medzi krajinami. Napriek tomu je zároveň jedným z dôvodov, prečo migranti neprichádzajú do krajiny cez oficiálne hraničné prechody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies