Olympijský oheň sa dostal na severný pól, priviezol ho tam ľadoborec

NETKY.SK • 25 Október 2013, 15:36 • 2 min
Olympijský oheň sa dostal na severný pól, priviezol ho tam ľadoborec

MOSKVA - Olympijský oheň dosiahol severný pól. Priplával tam na palube najväčšieho atómového ľadoborca na svete "50 rokov víťazstva".

slovakia

left justify in out

Podľa informácií agentúry AP oheň zahorel v samotnom srdci Arktídy v sobotu 19. októbra. V priebehu cesty putoval olympijský oheň v špeciálnej nádobe na palube atómového ľadoborca. Priamo na póle potom prebehol ceremoniál zapálenia olympijskej pochodne pre ZOH Soči 2014. Ruský polárny bádateľ Artur Čilingarov, ktorý viedol misiu, zapálil oheň tesne pri značke pólu. Tým vyvrcholila olympijská štafeta "Soči 2014 - severný pól", počas ktorej olympijská pochodeň precestovala celé Rusko. Cestu z Murmanska na severný pól prešiel ľadoborec za rekordných 91 hodín.

Pochodeň na ceste do Soči prejde po krajine približne 65.000 km, najviac v histórii zimných hier. Pôjde cez viac ako 2900 miest 83 regiónov, vrátane Kamčatky, a dokonca sa dostane aj do vesmíru na medzinárodnú stanicu ISS (7. november). Posledný člen olympijskej štafety, ktorý 7. februára zapáli oheň na otváracom ceremoniáli ZOH v Soči, tradične zostane utajený až do posledných okamihov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies