Olympijský chodec Schwazer bojuje o zrušenie dištancu, vzorky pôjdu znovu na analýzu DNA

NETKY.SK • 21 September 2016, 15:53 • 2 min
Olympijský chodec Schwazer bojuje o zrušenie dištancu, vzorky pôjdu znovu na analýzu DNA

RIO DE JANEIRO - Chodecký olympijský šampión z Pekingu 2008 Alex Schwazer nevzdáva boj o zrušenie dištancu na osem rokov za druhý prehrešok proti antidopingovým pravidlám.

slovakia

left justify in out

Nemecké úrady na taliansku žiadosť zabavili jeho vzorky moču z laboratória v Kolíne nad Rýnom odovzdané 1. januára, ktoré dodatočne vyhodnotili ako pozitívne na testosterón. Atlét tvrdí, že na rozdiel od roku 2012, keď vedome užíval erytropoetín a odslúži si za to trest na tri roky a deväť mesiacov, sa stal tentoraz obeťou sprisahania alebo chyby pri manipulácii s odbermi. Jeho tvrdenie by mohla dokázať alebo vyvrátiť analýza DNA.


Podľa webu insidethegames.biz, ktorý sa odvolal na agentúru ANSA, dal kolínsky prokurátor zaistiť vzorky práve za týmto účelom. Podnet vzišiel od talianskych úradov, o analýzu DNA požiadal zástupca štátneho žalobcu v talianskom Bolzane Giancarlo Bramante. Rozbor by mali vykonať zahraniční experti, aby zistili, či sa do vzoriek mohla dostať cudzorodá látka až po ich odovzdaní. Do celej procedúry prizvali aj odborníkov z Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).


Schwazer pre dištanc prišiel o šancu zúčastniť sa na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro, kde bol odhodlaný štartovať v pretekoch na 50 km. Tie napokon vyhral úradujúci majster sveta Matej Tóth. Talian neuspel ani s odvolaním na Športovom arbitrážnom súde (CAS). Obrátil sa preto na špeciálnu jednotku talianskej polície Raggruppamento Operativo Speciale, ktorá sa od roku 1990 zaoberá organizovanou trestnou činnosťou. "Všetko, čo sa stalo, bol možno dôsledok toho, že sa Alex postavil proti mocným ľuďom a skrytým záujmom," povedal chodcov právny zástupca Gerhard Brandstätter.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies