Olympijské hry v Tokiu kritizuje aj známa olympionička. Jamagučiová sa pýta: Na čo sú nám takéto hry?

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 14:32 • 2 min
Olympijské hry v Tokiu kritizuje aj známa olympionička. Jamagučiová sa pýta: Na čo sú nám takéto hry?

TOKIO - Konanie olympijských hier v Tokiu najnovšie podrobila tvrdej kritike aj známa japonská olympionička Kaori Jamagučiová.

slovakia

left justify in out

Podľa bronzovej medailistky v džude z OH 1988 v Soule a päťnásobnej medailistky z majstrovstiev sveta sa Japonsko navzdory hlasnému odporu domáceho obyvateľstva, zdravotníkov aj pozorovateľov zo zahraničia, snaží usporiadať olympijské hry za každú cenu a to aj v čase, keď koronavírus v krajine zďaleka nie je pod kontrolou.

 

img

Jamagučiová ako výkonná členka Japonského olympijského výboru poukazuje na skutočnosť, že 60 - 80 percent obyvateľov si neželá, aby sa hry uskutočnili. Nikto však na to neberie ohľad. "Dostali sme sa do situácie, keď sa už nemôžeme zastaviť. Sme zatlačení do kúta, ale nič to s nami neurobí. Zdá sa, že Medzinárodný olympijský výbor si myslí, že verejná mienka v Japonsku nie je dôležitá. Budeme odsúdení, ak sa hry uskutočnia, ale aj vtedy, ak by sme ich na poslednú chvíľu stopli. Na čo sú nám takéto hry? Myslím si, že vzhľadom na kontroverzné nálady, ktoré vyvolávajú, už dávno stratili svoj zmysel. Budú sa konať iba preto, aby sa konali. Mám pocit, že sme už premeškali príležitosť odvolať ich," uviedla Jamagučiová podľa agentúry Kjodó v jednom zo svojich úvodníkov.

 

Mohlo by vás zaujímať: MS v hokeji: Skupiny pre budúcoročný šampionát sú už takmer isté, máme šancu na postup?

Japonsko až dosiaľ investovalo 15,4 miliardy dolárov do organizácie OH v Tokiu, ale vládne audity informovali o dvojnásobku tejto sumy. Dôležitým zdrojom príjmov MOV sú financie z televíznych práv. Ak by sa hry ani po ročnom odklade nekonali, MOV by prišiel odhadom o 3 až 4 miliardy dolárov. A to si jeho vrcholní predstavitelia nevedia predstaviť.

Vzhľadom na neprehľadnú situáciu s koronavírusom a viaceré cestovné obmedzenia, fanúšikovia zo zahraničia nebudú priamymi účastníkmi OH. Rozhodnutie o účasti domácich fanúšikov by malo padnúť do 20. júna. Vtedy by sa mal skončiť súčasný výnimočný stav v Tokiu a susedných prefektúrach. V súvislosti s ochorením COVID-19 v Japonsku oficiálne zomrelo približne 13-tisíc osôb a napriek úsiliu zdravotníkov urýchliť vakcinačný program, očkovaním dosiaľ prešli len necelé tri percentná obyvateľstva 130-miliónovej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies