Olympijské hry sú drahá záležitosť, Tokio zaplatilo milióny dolárov len za konzultácie

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 13:29 • 2 min
Olympijské hry sú drahá záležitosť, Tokio zaplatilo milióny dolárov len za konzultácie

TOKIO - Dva milióny amerických dolárov prevedené na účet singapurskej banky boli riadnou platbou za konzultačné služby pre kandidatúru Tokia na usporiadanie olympijských hier 2020.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to Cunekazu Takeda, ktorý stál na čele kandidačného výboru. Vyšetrovatelia francúzskej prokuratúry zistili, že japonská strana krátko pred výberom dejiska na dvakrát previedla 2,8 milióna singapurských dolárov na účet v singapurskej banke patriaci spoločnosti s názvom Black Tidings. Obidve transakcie niesli označenie "Tokyo 2020 Olympic Game Bid".

 

Účet spoločnosti je vystavený na meno Ian Tan Tong Han. Francúzi v tom vidia prepojenie na Papu Massatu Diacka, syna bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Lamina Diacka. "Peniaze, ktoré sa spomínajú v médiách, neboli nič iné ako legitímny poplatok za služby, ktoré nám poskytla spoločnosť pána Tana," trvá na svojom Takeda.


Japonskí štátni predstavitelia tiež tvrdia, že úspešná tokijská kampaň bola čistá. "Vždy som bol hrdý na to, že Tokio viedlo svoju kampaň najčestnejším možným spôsobom. Stále verím, že žiadne také veci ako úplatky sa neudiali," povedal minister s poverením pre olympijské hry 2020 v Tokiu Tošiaki Endo, zatiaľ čo Japonská športová agentúra už požiadala národný olympijský výbor a metropolitnú tokijskú vládu o preverenie platby.


"O týchto skutočnostiach nemáme žiadne vedomosti. Zostávame presvedčení, že Tokio uspelo, pretože malo najlepšiu kandidatúru," reagoval hovorca Tokia 2020 Hikariko Ono, za japonskú vládu sa vyjadril Jošihide Suga: "Pokiaľ vieme, naša kampaň bola čistá. Ak sa na nás obrátia francúzske úrady, budeme s nimi plne spolupracovať."


Francúzska prokuratúra narazila na podozrenia týkajúce sa olympijských hier 2016 a 2020 už pri odhaľovaní korupcie vysokých funkcionárov IAAF v súvislosti s krytím dopingu ruských atlétov.
Na strane MOV kauzu monitoruje úrad pre etiku a súlad funkcií, ktorý počas vyšetrovania nebude podávať žiadne informácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies