Olympijská vlajka je už v Tokiu

NETKY.SK • 24 August 2016, 10:19 • 2 min
Olympijská vlajka je už v Tokiu

TOKIO - Vlajka s piatimi farebnými kruhmi je už v Tokiu, dejisku Hier XXXII. olympiády. Tokijská guvernérka Juriko Koiková s ňou v stredu pristála na letisku Haneda. Na nedeľňajšom záverečnom ceremoniáli OH 2016 jej jeden zo symbolov podujatia odovzdal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, štafetu prebrala od starostu Ria Eduarda Paesa. Japonská metropola mala na Maracane tradičnú krátku prezentáciu.

slovakia

left justify in out

Koiková má športové väzby, je prezidentkou Japonskej vzpieračskej federácie. Bývalú ministerku obrany si zvolili Tokijčania za guvernérku len 31. júla. Stala sa prvou ženou v tejto funkcii a súčasťou jej štvorročného mandátu budú aj prípravy na OH 2020. Šesťdesiatštyriročná Koiková nahradila na poste Joičiho Masuzoeho. Ten v júni odstúpil pre škandál s údajným zneužitím verejných financií na súkromné účely.

 

Koiková sa v súvislosti s OH 2020 zaviazala, že preverí rastúce náklady a zabráni dlhom a budovaniu športovísk, ktoré by po skončení podujatia zostali bez využitia.

 

Tokio usporiada olympijské hry druhý raz v histórii, premiéru malo v roku 1964. Tento rok sa však objavili pochybnosti o čestnosti japonskej kampane pred voľbami organizátora v roku 2013 v Buenos Aires. Podozrenie vzbudzuje najmä prevod 2 miliónov amerických dolárov singapurskej spoločnosti tesne pred hlasovaním o dejiska. Upozornili naň vyšetrovatelia francúzskej prokuratúry, keď skúmali aktivity Papu Massatu Diacka, syna bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a vtedajšieho člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Lamina Diacka.

 

Japonci navyše mali problémy s projektom hlavného olympijského štadióna a zaváhali aj pri výbere loga podujatia, ktorý pre obvinenie z plagiátorstva museli zopakovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies