Olympijská pochodeň je i s troma astronautami späť na Zemi

NETKY.SK • 11 November 2013, 07:48 • 2 min
Olympijská pochodeň je i s troma astronautami späť na Zemi

MOSKVA - Ruská kozmická loď Sojuz TMA-09M s trojčlennou posádkou Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a olympijskou pochodňou pre Zimné olympijské hry 2014 v Soči v pondelok bezpečne pristála na Zemi 147 kilometrov juhovýchodne od kazašského mesta Žezkazgan.

slovakia

left justify in out

Pristátie sa uskutočnilo podľa plánu o 03.46 h SEČ. Sojuz sa krátko predtým - o 00.26 h SEČ - odpojil od ISS a na Zem doviezol ruského kozmonauta Fjodora Jurčichina, americkú astronautku Karen Nybergovú a jej talianskeho kolegu Lucu Parmitana, ktorí pôsobili vo vesmíre od 28. mája, uviedla agentúra RIA Novosti.

Raketa s kozmickou loďou Sojuz TMA-11M, ozdobená logom Soči 2014 a pestrofarebným obrázkom snehovej vločky, odštartovala 7. novembra, teda presne tri mesiace pred začiatkom olympiády, z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Pochodeň, z bezpečnostných dôvodov nezapálená, bola súčasťou nákladu kozmickej lode, ktorej posádku tvorili Michail Ťurin z Ruska, Američan Rick Mastracchio a Koiči Wakata z Japonska.

V sobotu vyniesli olympijskú pochodeň ruskí kozmonauti Sergej Riazanskij a Oleg Kotov po prvý raz v dejinách aj do otvoreného vesmíru, kde takisto nehorela, keďže je tam vákuum. Na ISS doviezli pochodne už dvakrát, a to v amerických raketoplánoch pred olympiádami v rokoch 1996 a 2000, avšak vtedy ich nevzali do otvoreného kozmu.

Pochodeň bude po návrate na Zem pokračovať v 65.000 kilometrov dlhej trase, ktorá sa zavŕši 7. februára slávnostným otvorením olympijských hier v rekreačnom stredisku Soči na pobreží Čierneho mora. Olympijskú pochodeň už v októbri doviezol ľadoborec na severný pól a Rusko plánuje jej ďalšie neobyčajné zastávky, akými sú dno Bajkalského jazera a 5642 metrov vysoký vrch Elbrus v Kaukaze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies