Olympic sa teší z nového albumu, ďalší vyjde v novembri

NETKY.SK • 25 December 2014, 13:49 • 2 min
Olympic sa teší z nového albumu, ďalší vyjde v novembri

PRAHA - Česká kapela Olympic nedávno vydala nový album Souhvězdí drsňáků.

slovakia

left justify in out

Novinka, ktorá obsahuje 13 skladieb, sa dostala na trh rok po predchádzajúcej štúdiovke Souhvězdí šílenců. Formácia plánuje trojicu albumov, na ktorej sa podieľa bubeník Martin Vajgl, zavŕšiť o rok nahrávkou Souhvězdí romantiků. "Po smrti Milana Peroutku sme sa rozhodli, že musíme do Olympicu začleniť nového bubeníka, aby mal v kapele aj on svoj vklad. Jedinou cestou ako to urobiť bolo hrať nové skladby a keď už sme mali nové piesne, urobili sme aj nový album. Po 25 rokoch sme sa dohodli so Supraphonom, že opäť nadviažeme spoluprácu. Album Souhvězdí šílenců vyšiel vlani 1. novembra a na tlačovej konferencii som vo svojej prostorekosti povedal, že to je len začiatok, že vydáme aj albumy Souhvězdí drsňáků a Souhvězdí romantiků. Dúfal som, že si to nikto nevšimol, ale oni si to, bohužiaľ alebo vďakabohu, všimli a začali sa ma pýtať, ako sme na tom. Uvedomil som si, že keď už som to povedal, tak do toho musíme ísť. A to bol dôvod, prečo sme nakoniec aj nahrali Souhvězdí drsňáků," objasnil v rozhovore pre agentúru SITA líder kapely Petr Janda.

 

Sedemdesiatdvaročný muzikant je výhradným autorom hudby skladieb z albumu Souhvězdí drsňáků a autorom niekoľkých textov, s ktorými kapele pomohli aj Vlasta Henych, Ondřej Fencl, Karel Šíp, Eduard Krečmar, Aleš Brichta a Pavel Chrastina. "Ja skladám podľa najväčších frajerov svetového šoubiznisu, teda album musím zložiť za mesiac, prípadne za tri nedele. Za mesiac som schopný zložiť 20 pesničiek, ktoré dám ostatným členom kapely na vypočutie a oni mi napíšu, čo sa im nepáči. Tie potom vyhodím a z ostatných urobíme album. Po tom, ako zložím hudbu, oslovím textárov, s ktorými spolupracujeme, vyberiem im skladby a asi mesiac čakám, dokedy sa všetok materiál nahromadí. Následne sa každý z nás naučí svoj part, prídeme do štúdia, nazvučíme sa a začneme hrať. Keď sa to naučíme, čo nám trvá približne hodinu, tak skladbu nahráme. Takže pieseň je naozaj čerstvá a má v sebe silu okamžiku a tak to podľa mňa má byť. Nič na tom nebudeme meniť, i keď sme si povedali, že pred ďalším albumom si dáme deň pred nahrávaním skúšku, aby sa nám to do rána trošku uležalo," uviedol spevák, ktorý odštartoval album Souhvězdí drsňáků sám, piesňou Mám radost ze života. "Na tomto albume je jedna vec, ktorá sa Olympicu doteraz ešte nepodarila. Prvú pieseň totiž spievam a cappella. Je to pieseň o radosti zo života a z toho, že hrám. Je to celkom prekvapujúce, že album začína takouto skladbou," prezradil frontman kapely, medzi ktorej najobľúbenejšie piesne z novinky patria Nemá, Leguán či Kámen, co se valí. 

 

Muzikanti sa rozhodli, že na každom z trojice spomínaných albumov ponúknu iný zvuk. "Rozdiel medzi týmito albumami je najmä po zvukovej stránke. Skúšame totiž rôzne zvukové systémy. Prvý album sme nahrávali čiastočne analógovo, použili sme klasické bicie či syntetizátory. Na druhom albume sme napríklad demontovali blany na bicích, čo pripomína 80. roky. Dohodli sme sa, že basgitara bude hrať hlbšie a ja použijem ostrejšiu gitaru, ktorá nie je veľmi skreslená, maximálne použijem crunch (gitarový efekt, pozn. SITA). Pri treťom albume Souhvězdí romantiků sa vrátime k pôvodným bicím a syntetizátorom. Tento album bude tiež obsahovať určite viac romantickejších skladieb. Začnem na ňom robiť koncom jari. Teraz načerpávam inšpiráciu a energiu. Musím priznať, že sa mi v tomto období skladá veľmi ľahko," vyhlásil Janda, ktorý súčasnú českú scénu príliš nesleduje. Naopak, basgitarista Milan Broum si rád vypočuje aj mladé kapely, z ktorých ho však za uplynulé roky žiadna výrazne neoslovila. "Sem tam chodím na koncerty, keď mám čas, a to do Lucerna Music Baru, kde pracuje môj syn. Z českých kapiel však nie je moc z čoho vyberať, páčia sa mi skôr interpreti, ktorí hrajú už roky. Takže za ostatný rok či dva ma, bohužiaľ, nič neoslovilo. Čo sa týka svetovej scény, v tej som sa ešte pred pár rokmi vyznal. Dnes už však existuje toľko kapiel, že by človek nemohol robiť nič iné, ako počúvať novú hudbu," dodal s úsmevom muzikant. 

 

Kapela Olympic je na scéne už viac ako 50 rokov, pričom prvý album Želva vydala v roku 1968. Formácia získala množstvo cien a považujú ju za jednu z najvýznamnejších kapiel českej hudobnej scény. Ako uviedli súčasní členovia, medzi ktorých patrí okrem Petra Jandu, Milan Brouma a Martina Vajgla aj klávesák Jiří Valenta, hudba je pre nich všetkým. "Hudba pre mňa znamená úplne všetko, keby mi niekto zobral hudbu, tak som mŕtvy. Či už sa jedná o počúvanie alebo hranie, jednoducho hudba je súčasťou našich životov," uviedol Jiří Valenta, ktorý doma rád počúva klasickú hudbu. "Muzika je môj životný štýl. Je to celý môj život. Venujem sa jej asi od piatich rokov a dnes si absolútne nedokážem predstaviť, že by som deň alebo dva nehral na gitaru. Brávam si ju aj na dovolenku. Jednoducho je to vášeň, ktorú dokonca Olympic nedokáže naplniť. Na dedine máme kapelu, kde hrávame v krčme celé leto zadarmo. Prijímam rôzne ponuky od hudobníkov, ich tvorba sa mi však musí páčiť. Som presvedčený, že keď prestanem hrať, tak to pôjde so mnou po zdravotnej stránke veľmi rýchlo z kopca," prezradil Janda. 

 

Šesťdesiattriročný basgitarista zaspomínal aj na prvé stretnutie s tvorbou The Beatles, ktorí rozhodli o jeho budúcej profesii. "Môj brat mal kamaráta, ktorého mama pracovala v rozhlase. Mal som asi 14 rokov, keď sme k nim prišli a on pustil nahrávky The Beatles. Povedal, že je to nejaká nová kapela z Anglicka. Pre mňa to bol neskutočný šok, mal som husiu kožu a vedel som, že toto chcem robiť, no vtedy som si ešte nedokázal predstaviť, že sa hudbou budem živiť," povedal. 

 

Pre bubeníka Martina Vajgla je hudba najmä zdrojom energie. "Hudba je zdroj energie a to si každý uvedomí, až keď ho nemá. Ak náhodou človek pár dní alebo pár týždňov nehrá - a to už je trestné, cíti, že z neho niečo vyprcháva a potom ide na koncert a tam zistí, čo to bolo. Je to, samozrejme, vzájomné. Keď kapela hrá naplno a dáva ľuďom energiu, oni ju vracajú hudobníkom a tak spolu udržujú tento princíp energie nažive," vyhlásil. "Ja na koncertoch pociťujem určité vibrácie, ktoré vo mne nedokáže vyvolať žiadna iná činnosť. Je to blaho, ktoré sa po človeku rozlieva, nedá sa to identifikovať. Myslím si, že podobné to majú aj športovci. Akurát, že oni trénujú, my cvičíme, niektorí z nich tiež hrajú, pýtajú sa koľko bolo na podujatí ľudí, tí na nich kričia, rovnako ako na nás, tlieskajú im, čiže je to veľmi podobné," vyjadril sa Janda. "Akurát oni niekedy prehrajú, my neprehrávame," dodal s úsmevom Milan Broum. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies