OLO získalo financie na projekt zberu a zhodnotenia bioodpadu

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 15:15 • 2 min
OLO získalo financie na projekt zberu a zhodnotenia bioodpadu

BRATISLAVA - Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) získala nenávratný finančný príspevok vo výške 1,49 milióna eur na realizáciu prvej etapy projektu zberu a zhodnotenia biologicky rozložiteľného odpadu v hlavnom meste. O udelení príspevku rozhodlo ministerstvo životného prostredia, ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia. TASR o tom informovala hovorkyňa OLO Beata Humeníková.

slovakia

left justify in out

Projekt sa týka zabezpečenia zberných nádob/kontajnerov, zvozovej techniky a obslužných zariadení na zavedenie separovania, zberu a odvozu biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad v bratislavských mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov, Vrakuňa, Rača a Vajnory.

 

"Zber a zvoz biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad bude zabezpečený zberovými vozidlami vybavenými špeciálnou umývačkou nádob. Zberné nádoby/kontajnery, budú rozmiestnené pri rodinných domoch," priblížila Humeníková.

 

V priestoroch zberného dvora budú podľa jej slov využité nové hákové kontajnery. Predpokladá sa, že takýmto spôsobom sa z daných lokalít vyzbiera asi 2500 ton biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý bude odvážaný do kompostárne.

 

Každá bratislavská domácnosť v rodinných domoch, ktorá je platiteľom miestneho poplatku za komunálny odpad, má od začiatku roka povinnosť podať žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad a zvoliť si buď hnedý kontajner, alebo kompostér. Toto nariadenie sa týka viac ako 20.000 domácností v rámci Bratislavy, ktoré ročne vyprodukujú viac ako 5000 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

 

Do hnedých kontajnerov a zelených kompostérov môžu Bratislavčania ukladať kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, malé kusy konárov, lístie, odpad z ovocia a zeleniny či burinu. Nepatria sem odpady z domácností živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky. Odvoz bioodpadu z hnedých kontajnerov bude zabezpečovať OLO sezónne od marca do novembra v intervale jedenkrát za 14 dní. Prvé odvozy sú naplánované po 15. marci. Kompost vyrobený v kompostéri možno použiť na vlastné účely.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona