OLO zdôrazňuje povinnosti občanov i správcov pri nakladaní s odpadom

NETKY.SK • 31 Január 2019, 13:01 • 2 min
OLO zdôrazňuje povinnosti občanov i správcov pri nakladaní s odpadom

BRATISLAVA - Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) upozorňuje obyvateľov na ich povinnosti v súvislosti s čistotou kontajnerových stojísk. Práve tí sú spolu s užívateľmi nebytových priestorov a správcami nehnuteľností zodpovední za čistotu stanovísk zberných nádob. Na jeden z častých problémov upozorňuje kampaňou Odpad nepatrí ku kontajnerom

slovakia

left justify in out

Každý obyvateľ má povinnosť ukladať odpad do zberných nádob na to určených, a to tak, aby sa dali uzavrieť a aby odpad z nich nevypadával. Na správcovi zasa je, aby zabezpečil dostatočné množstvo zberných nádob, aby bol odpad dostatočne často odvážaný a aby bolo stanovište čisté.

 

"Ukladanie odpadu mimo zberných nádob je zakázané a je priestupkom na úseku odpadového hospodárstva. Smetiari nie sú povinní automaticky upratovať odpad okolo zberných nádob," podotkla hovorkyňa spoločnosti Beáta Humeniková.

 

img

 

OLO tiež upozorňuje, aby obyvatelia do zberných nádob hádzali len odpad, ktorý do nich patrí. Zelená - sklo, žltá - plasty, kovové modrá - paier. Kartónové škatule, plastové fľaše či obaly je potrebné pred vyhodením do nádoby zošliapnuť, aby nezaberali veľa miesta. Do čiernej nádoby patrí zmesový komunálny odpad. Zakázané je do ktorejkoľvek z nádob umiestňovať akýkoľvek horľavý a nebezpečný odpad.

 

img

 

Rovnako tak objemný odpad, ako napríklad nábytok, matrace, elektronika či stavebný odpad, nepatrí k zberným nádobám. Tento odpad je potrebné odovzdať do zberného dvora, možnosťou tiež je objednanie si veľkokapacitného kontajnera alebo služby OLO taxi, teda mobilného zberného dvora. Posledná spomínaná služba je však spoplatnená sumou 25 eur, pričom váha odpadu musí byť do troch ton. Elektroodpad je zasa možné odovzdať aj priamo distribútorovi elektrozariadenia či v rámci oddeleného zberu organizovaného výrobcom takýchto zariadení.

 

img

 

V horších prípadoch sa stáva, že ešte v ten deň, ako zamestnanci odvezú odpad, sú zberné nádoby znova preplnené a ich okolie znečistené. V takomto prípade OLO radí, aby sa stanovište uzamkýnalo a bolo tak prístupné len pre obyvateľov bytového domu, ku ktorému patrí.

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona