Oliver Stone kúpil filmové práva ďalšej knihy o Edwardovi Snowdenovi

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 07:24 • 2 min
Oliver Stone kúpil filmové práva ďalšej knihy o Edwardovi Snowdenovi

LOS ANGELES - Americký oscarový režisér Oliver Stone, ktorý je známy spracovaním kontroverzných spoločenských a politických tém, plánuje sfilmovať príbeh bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

slovakia

left justify in out

Predlohou jeho filmu však zrejme nebude iba kniha Luka Hardinga, redaktora britského denníka Guardian, ale aj zatiaľ nevydané dielo Snowdenovho právneho zástupcu Anatolija Kučerenu Time of the Octopus, o fiktívnom americkom informátorovi, ktorý žiada v Rusku o azyl.

 

Šesťdesiatsedemročný filmár si podľa dnešnej informácie odborného periodika The Hollywood Reporter zabezpečil práva na sfilmovanie knihy ruského advokáta.

 

Už skôr zakúpil spoločne s producentom Moritzom Bormanom filmové práva k Hardingovej knihe s názvom The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man (Snowdenove záznamy: Dôverný príbeh najhľadanejšieho človeka na svete), ktorý sleduje dianie okolo Snowdena v súvislosti so zverejnením praktík Národného bezpečnostného úradu (NSA).

 

"Je to jeden z najväčších príbehov našej doby. Skutočná výzva. Som rád, že Guardian s nami spolupracuje," uviedol pred týždňom Oliver Stone.

 

Filmár, ktorý získal Oscara v kategórii réžia za filmy Čata (1986) a Narodený 4. júla (1989), ako aj za scenár k filmu Polnočný express (1978), bude sedieť nielen na režisérskej stoličke, ale napíše aj scenár. Vo svojom novom filme použije i materiály redaktorov Guardianu, ktorí sa Snowdenovej kauze podrobne venujú.

 

Oliver Stone by s nakrúcaním snímky rád začal ešte v tomto roku.

 

Skúsený tvorca snímok ako J.F.K, Wall Street, The Doors, Takí normálni zabijáci alebo Nixon bude mať však konkurenciu, keďže štúdio Sony Pictures kúpilo v máji práva na sfilmovanie knihy amerického právnika Glenna Greenwalda s názvom No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA and the U.S. Surveillance State. Producentmi tohto filmu sú Barbara Broccoliová a Michael G. Wilson, ktorí "majú prsty" aj v úspechu bondoviek. Greenwald viac ako rok písal stĺpčeky pre americkú webovú verziu Guardianu a ako prvý zverejnil Snowdenove informácie o masovom sledovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies