Oliver Oswald považuje divadlo za pravé umenie

NETKY.SK • 20 September 2018, 10:00 • 2 min
Oliver Oswald považuje divadlo za pravé umenie

BRATISLAVA - Slovenský herec Oliver Oswald považuje divadelné herectvo za výrazne ťažšie a skutočnejšie, práve preto sa mu raz chce naplno venovať.

slovakia

left justify in out

„Zatiaľ chodím do divadla Ludus, kde sa učím nejaké základné veci, ale každopádne, čím skôr sa chcem dostať do toho divadelného sveta a naozaj to robiť naplno,“ povedal.

Divadlo totiž podľa jeho slov skutočne preverí každý talent. „V divadle idete na prvú šupu, v telke môžete opakovať scény koľko chcete a tolerujú sa tam rôzne chyby, v divadle chyby neexistujú. Môžu byť, ale berú sa inak do úvahy. Treba byť pohotovejší, keď niekto zabudne text, treba improvizovať... To sú veci, kvôli ktorým sa treba to herectvo naučiť a ovládať ho. Naučiť sa text a postaviť sa pred kameru, to dokáže naozaj veľmi veľké percento ľudí, v divadle je to však naozaj to pravé herectvo, ktoré zvláda len málokto,“ poznamenal 17-ročný interpret, ktorý sa na pódiu cíti vraj ako ryba vo vode. „Zo začiatku to bol stres a všetko okolo toho, ale na to si človek zvykne a ja som presne taký spontánny človek, nerobí mi problém absolútne nič. Na pódium by som bol schopný vyjsť kedykoľvek a kebyže mi niekto povie, že 'Teraz mi zahraj hodinovú scénu na túto tému s týmto človekom', tak do toho idem, aj keď viem, že to nemusí byť dobré a bude to možno trápne. Šiel by som do toho, lebo je to výzva a môže to byť celkom sranda,“ uviedol Oswald.

V Luduse má zatiaľ príležitosť zahrať si pred verejnosťou len dva razy do roka. „Hráme pred ľuďmi iba v rámci ročníkoviek, no sú to vystúpenia, ktoré si sami vytvárame, vymýšľame si scenár a tak ďalej, takže ma to veľmi baví,“ prezradil. „Najviac som pyšný na inscenáciu, v ktorej sme spojili výroky Čistej duše. To je žena, ktorá veľmi zaujímavo skladá slová a vety, no a my sme vytvorili hodinovú hru čisto z jej vecí, nepoužili sme žiadne slová navyše, všetko ostatné sme dávali len do výrazu a bolo to naozaj krásne a hlboké a ľuďom sa to páčilo. O to viac, že im niečo také predviedli v podstate deti,“ priblížil sympatický herec, ktorý sa už na javisku musel aj prekonať. „Pár rokov dozadu som hral Tarzana, vtedy som s tým mal vyslovene problém, pretože som musel hrať celkom odhalený, mal som len šatku cez seba, inak som bol úplne holý. Bolo mi to dosť nepríjemné, ale o tom to je, že vyjdete zo svojej komfortnej zóny, spravíte niečo pre seba a vzápätí cítite, že ste urobili krok dopredu. O tom to je. Bolo to ťažké, ale musel som to zvládnuť, iná cesta nebola a dnes by som to spravil, možno tiež s nejakými ťažkosťami, ale šiel by som do toho,“ uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies