Oligarchovia predstavujú pre Ukrajinu skrytú hrozbu

NETKY.SK • 9 December 2013, 13:58 • 2 min
Oligarchovia predstavujú pre Ukrajinu skrytú hrozbu

KYJEV - Mocní oligarchovia ostávajú počas protestov, ktoré otriasajú Ukrajinou, zatiaľ ticho, pre budúcnosť režimu prezidenta Viktora Janukovyča by však mohli predstavovať veľkú hrozbu.

slovakia

left justify in out

V rámci Janukovyčovho "vnútorného kruhu" totiž údajne paralelne s demonštráciami prebiehajú trpké mocenské boje medzi staršími magnátmi, v minulosti tradične vernými prezidentovej Strane regiónov a skupinou mladých podnikateľov známych ako Rodina. Práve skupina tradičných oligarchov, zatrpknutá vzostupom Rodiny, by mohla pretrhnúť vzťahy s Janukovyčom. Hoci sa títo zatiaľ verejne zdržiavajú podpory protestov, ich televízne stanice plne a relatívne vyvážene pokrývajú demonštrácie. To vyvoláva domnienky, že niektorí oligarchovia by mohli podporovať zmeny v krajine. Ďalším náznakom vnútorných mocenských bojov Janukovyčovho vnútorného kruhu je rezignácia šéfa prezidentskej kancelárie Sergija Ljovočkina po vypuknutí demonštrácií 30. novembra, hoci nebola prijatá. Ljovočkin je kľúčovým spojencom "starého" oligarchu Dmytra Firtaša. Jeho stanica Inter dáva výrazný priestor pokrývaniu protestov a jasne podporuje aktivity opozičného lídra Vladimira Klička.

Ústrednou postavou nového politicko-finančného klanu Rodina je Janukovyčov najstarší 40-ročný syn Olexander. Ten podľa magazínu Forbes vlastní majetok v hodnote 500 miliónov dolárov, čo z neho robí jedného z najbohatších mužov Ukrajiny. K ďalším členom patria prvý vicepremiér Sergij Arbuzov a minister vnútra Vitalij Zacharčenko, ktorých opozícia obviňuje z násilia proti demonštrantom. 

Masové protesty na Ukrajine vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa premiéra Mykola Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies