OĽaNO žiadajú prezidenta, aby nepodpísal zákon o ochrane prírody

NETKY.SK • 11 December 2013, 16:18 • 2 min
OĽaNO žiadajú prezidenta, aby nepodpísal zákon o ochrane prírody

BRATISLAVA - Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Mikuláš Huba, Martin Fecko a Ján Mičovský žiadajú v liste prezidenta, aby nepodpísal vládny návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny a vrátil ho späť do NR SR na opätovné prerokovanie.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol zodpovedný pracovník za komunikáciu OĽaNO Dano Mitas. Návrh podľa poslancov obchádza až ignoruje celý rad zásadných problémov a na druhej strane so sebou prináša niektoré nové problémy.

Ministerstvo životného prostredia podľa nich nebralo do úvahy dlhodobú odbornú kritiku návrhu zákona, nevyužila sa ani možnosť zladiť požiadavky ochrancov prírody a lesníkov pri správe chránených území. Z veľkej časti bola ignorovaná aj hromadná pripomienka verejnosti a mimovládnych organizácií, ktorú podporilo viac ako 9 300 občanov. Ministerstvo akceptovalo iba zopár menej podstatných pripomienok. "K návrhu prišli desiatky zásadných pripomienok od nezávislých expertov a odborníkov, len poslanci OĽaNO ich zaregistrovali približne 120, čo by už samo o sebe malo byť dôvodom na vrátenie návrhu predkladateľovi na dopracovanie,“ poznamenal poslanec Mikuláš Huba. K tomu treba podľa neho prirátať, že neboli dodržané legislatívne pravidlá vlády tým, že zároveň so zákonom ministerstvo nepredložilo aj návrh príslušných vykonávacích predpisov a nezohľadnilo opodstatnené pripomienky medzi prvým a druhým čítaním. 

Novela vo viacerých bodoch nezodpovedá smernici Rady európskych spoločenstiev o ochrane prirodzených biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín. Ochrana charakteristického vzhľadu krajiny bola podľa poslancov dokonca z účelu zákona vypustená, ale sľubovaný návrh zákona o ochrane krajiny nebol predložený zároveň s týmto návrhom, zameraným takmer výlučne na prírodu. Niektoré body novely sú z hľadiska ochrany prírody a krajiny problematické, až škodlivé. "Po úpravách v zákone sú v mnohých prípadoch priamo ohrozené vzácne druhy rastlín alebo živočíchov. Sme tiež zásadne proti novým podmienkam výrubu stromov vo voľnej krajine, ktoré môžu súčasnú situáciu ešte viac zhoršiť. Bude to smerovať k živelnému výrubu drevín mimo obcí a lesov, investori navyše budú platiť nižšie sumy určené na povinnú náhradnú výsadbu,“ doplnil poslanec Ján Mičovský. 

Poslanci za OĽaNO upozorňujú aj na veľmi závažný problém, ktorý v novele nemá jasné pravidlá. Riešenie náhrad za obmedzenie vlastníckeho práva, teda zámeny štátnych za súkromné pozemky, vytvára obrovské riziko pre aktivity špekulantov, ktorí „poľujú“ po lukratívnych pozemkoch. Podľa poslancov ide napríklad o to, že podnikateľ si kúpi pozemok v neprístupnej divočine a vzápätí sa ho v tom istom okrese pokúsi vymeniť za pozemok v blízkosti termálneho kúpaliska, z ktorého môže profitovať. 

"O zákone o ochrane prírody a krajiny prezident rozhodne najneskôr do 21. decembra," uviedol pre agentúru SITA hovorca prezidenta Marek Trubač. Dodal, že list od poslancov OĽaNO prišiel dnes, prezident sa musí s jeho obsahom oboznámiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona