OĽaNO volá Fica na ústavnoprávny výbor hovoriť o prokuratúre

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 16:37 • 2 min
OĽaNO volá Fica na ústavnoprávny výbor hovoriť o prokuratúre

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico by mal na ústavnoprávnom výbore parlamentu predniesť správu o aktuálnom stave na Generálnej prokuratúre SR.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne zasadnutie výboru inicioval poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc, pod jeho návrh sa podpísali aj ďalší opoziční členovia výboru Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Martin Poliačik (SaS) a nezaradený Radoslav Procházka. Jediným bodom programu má byť to, čo sa trikrát snažil presadiť Kadúcov poslanecký kolega Richard Vašečka na brannobezpečnostnom výbore, teda správa o aktuálnom stave na Generálnej prokuratúre SR, v ktorej má premiér odôvodniť skrátené legislatívne konanie novely zákona o organizácii ústavného súdu zamerané na nútené riešenie kauzy zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša parlamentom.

„Do pôsobnosti ústavnoprávneho výboru patrí v zmysle rokovacieho poriadku kontrola činnosti Generálnej prokuratúry SR. Dúfam, že predseda výboru Róbert Madej nebude pokračovať v ceste, ktorú nastolil jeho stranícky kolega z brannobezpečnostného výboru Jaroslav Baška, ktorý trikrát zmaril rokovanie svojho výboru, a tak neumožnil vysvetlenie dôvodov na skrátené legislatívne konanie, ktoré podľa mojich vedomostí nepoznal a nepozná takmer nikto z poslancov NR SR, čo zaň hlasovali,“ vysvetlil Kadúc. „Okrem toho, že ide o viac ako neštandardný zásah zákonodarnej moci do moci súdnej, bolo zároveň umožnené, aby sa o kauze Čentéš rozhodlo tak, ako to zrejme vyhovuje vládnej strane. Pokiaľ je situácia na generálnej prokuratúre skutočne taká vážna, ako to tvrdí premiér, nevidím dôvod, prečo by nám ju nemohol prísť vysvetliť, pričom ak to bude nutné, schôdzu výboru možno zvolať ako neverejnú. Ak už nie verejnosť, minimálne poslanci majú právo, ak nie povinnosť, o týchto dôvodoch vedieť,“ dodal poslanec za obyčajných ľudí.

Vláde sa podľa Ficových vyjadrení z 30. apríla hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval vtedy premiér. Fico odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona