OĽaNO: Vláda chce opäť potichu umožniť domáce potraty

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 17:56 • 2 min
OĽaNO: Vláda chce opäť potichu umožniť domáce potraty

BRATISLAVA - Vláda chce podľa poslancov OĽaNO opäť potichu umožniť používanie potratových tabletiek. A to aj napriek verejnému prísľubu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej z januára tohto roka, že žiadna zmena vyhlášky o umelom prerušení tehotenstva sa nepripravuje.

slovakia

left justify in out

Na programe pondelňajšieho zasadnutia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť je aj návrh uznesenia, v ktorom rada podporuje možnosť rozšírenia potratov aj formou potratovej tabletky. Členovia OĽaNO, podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová a poslanec Richard Vašečka, na to upozorňujú v liste adresovanom predsedovi a podpredsedom rady pre ľudské práva, v ktorom ich vyzývajú, aby podobné uznesenie nepodporili.

Poslanci hovoria, že nechcú teraz viesť diskusiu o vhodnosti a bezpečnosti používania predmetných tabletiek a morálnych aspektoch interrupcií všeobecne. "Zdôrazňujeme však, že slovenská vláda aj ústami svojej ministerky zdravotníctva prezentovala jednoznačný postoj, ktorý je protichodný snahám o postupné uvoľňovanie tzv. potratovej politiky. Rovnako v tomto smere neexistuje akákoľvek zmienka v Programovom vyhlásení vlády. Ak vláda chce tento postoj zmeniť, žiadame Vás, aby tak urobila otvorene a verejne formulovala pred občanmi svoje zámery,“ napísali v liste.

Poslanci upozorňujú, že na programe rokovania rady je návrh uznesenia, podľa ktorého rada vlády podporuje „rozšírenie možností výberu metódy umelého prerušenia tehotenstva...“ a  ukladá štátnemu tajomníkovi rezortu zdravotníctva zabezpečiť potrebnú novelizáciu vyhlášky tak, aby nebola prekážkou v dostupnosti liekovej metódy umelého prerušenia tehotenstva.

"Dovoľujeme si vás preto ako členov vlády vyzvať, aby ste na zasadnutí Rady nehlasovali za prijatie uznesenia, ktoré by viedlo k ďalším tichým krokom k zmene politického postoja a následne k legislatívnym zmenám v tejto oblasti. Súčasne vyjadrujeme aj náš názor, že za ľudsko-právnou maskou sa môžu skrývať aj komerčné záujmy farmaceutických firiem, “ dodávajú Jurinová s Vašečkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies