OĽaNO v otvorenom liste kritizuje Jahnátkovu nečinnosť ohľadne lesov

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 11:27 • 2 min
OĽaNO v otvorenom liste kritizuje Jahnátkovu nečinnosť ohľadne lesov

BRATISLAVA - Poslanci hnutia OĽaNO Ján Mičovský, Mikuláš Huba a Martin Fecko v otvorenom liste kritizujú nečinnosť ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

slovakia

left justify in out

Dôvodom kritiky má byť to, že Jahnátek podľa nich nedostatočne prešetril nehospodárne využitie 700 tis. eur z eurofondov na sprevádzkovanie portálu Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene. Systém forestportal.nlcsk.org má byť podľa nich takmer identický s pôvodným informačným systémom forestportal.sk. "Doterajší priebeh kauzy v nás vzbudzuje závažné podozrenie, že existuje nekalý záujem, aby pravda nevyšla najavo". Odosielatelia listu preto ministra žiadajú, aby konal.

Spomínaný portál vznikol za prvej vlády Roberta Fica, keď rezortu pôdohospodárstva šéfovali nominanti ĽS-HZDS. Už vtedy opoziční poslanci kritizovali to, že víťaz verejného obstarávania, ktorý portál vytvoril, sa o výsledku dozvedel deň pred rozhodnutím komisie. Na podozrivé dianie vtedy upozornila kontrolórka NLC, ktorú zamestnávateľ neskôr prepustil z organizačných dôvodov. 

Poslanci OĽaNO súčasnému ministrovi vyčítajú aj jeho rozhodnutie nechať sfunkčniť forestportál v NLC na vlastné náklady do konca roka 2013. "Namiesto snahy zistiť a potrestať pôvodcov škody veľkého rozsahu, namiesto snahy pokúsiť sa získať stratené eurofondy späť, ste nariadili nepochopiteľný postup, ktorý škody ešte výrazne zväčšuje a zaťažuje nimi všetkých občanov SR, keďže ide o verejné financie," píšu poslanci v liste. Pokiaľ Jahnátek nenariadi vyšetrenie kauzy skôr, ako si na ňu posvieti Brusel, stane sa podľa ich slov spoluzodpovedný za vzniknutú škodu. "Taký veľký koberec, pod ktorý by sa dal tento podvod zamiesť, určite neexistuje," dodáva trojica predstaviteľov opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona