OĽaNO tvrdí, že splnilo požiadavku na výmenu Mareka Krajčího. "Loptička" je na strane koaličných partnerov

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 14:28 • 2 min
OĽaNO tvrdí, že splnilo požiadavku na výmenu Mareka Krajčího. "Loptička" je na strane koaličných partnerov

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) od koaličných partnerov nepožaduje nič iné, len to, čo sami sľúbili pri kladení si vlastných požiadaviek.

slovakia

left justify in out

V stanovisku to uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky. Pripomenul, že hnutie OĽaNO splnilo všetky požiadavky svojich koaličných partnerov, keď odvolalo Mareka Krajčiho z pozície ministra zdravotníctva a je pripravené vymeniť aj predsedu vlády.

„To jasne preukazuje, že oveľa viac ako o pozície vo vláde nám ide o udržanie súčasnej koalície, ktorú považujeme za jedinú alternatívu pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku a tiež za obranný val proti návratu mafie,” uvádza hnutie v stanovisku.

 

Hnutie čaká, ako sa zachová Sulík

OĽaNO verí, že minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík sa zachová ako chlap a bude si za svojim slovom o vzdaní sa funkcie ministra stáť.

 

img

 

„Jeho prvá reakcia na vyhlásenie OĽaNO tomu, žiaľ, nenasvedčuje a skôr pripomína hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety. Žiadna ministerská stolička by však nemala prevyšovať záujem o budúcnosť Slovenska. V tom idú členovia vlády za hnutie OĽaNO príkladom, ale koaličné vládnutie musí byť férové a rovnako by sa mali správať všetci," doplnil Bystriansky.

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič je ochotný odstúpiť, ak koaliční partneri dodržia dohodu

 

Ministerská stolička v prospech SaS
Férová dohoda zároveň podľa OĽaNO znamená spravodlivé pomery, ktoré odzrkadľujú výsledky parlamentných volieb z minulého roka. „Práve na ne sa strana SaS pri rekonštrukcii vlády odvoláva. Pri zostavovaní vlády sa však hnutie OĽaNO vzdalo jedného miesta vo vláde v prospech SaS. Bolo to gesto priateľstva a veľkorysosti. Faktom však je, že toto gesto išlo nad rámec výsledkov volieb a nebolo nikdy opätované. Preto je úplne na mieste napraviť pomery, aby to bolo fér," uvádza v stanovisku Bystriansky.

 

img

 

Ak ani splnenie všetkých požiadaviek kladených na hnutie OĽaNO nie je dostatočným dôvodom pre stranu SaS na zotrvanie v koalícii, je podľa hnutia zrejmé, že jej cieľom je povalenie už druhej demokratickej vlády.

 

„To by však nebolo fér nielen ku koaličným partnerom, ale ani k občanom, ktorí si neželajú návrat mafie," uzavrel Bystriansky.

 

Prečítajte si tiež: Podľa Budaja sa v prípade zotrvania súčasnej vlády bude koaličná zmluva určite meniť

 

Premiér nastavil požiadavky
Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu (21. marca) povedal, že je ochotný odísť z funkcie predsedu vlády za splnenie niekoľkých podmienok. Hnutie Obyčajných ľudí požaduje odchod Sulíka z postu ministra hospodárstva a Jany Bittó Cigánikovej (SaS) z funkcie predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

 

OĽaNO podľa jeho slov prijíma ponuku Márie Kolíkovej (Za ľudí) na odchod z pozície ministerky spravodlivosti aj Juraja Šeligu (Za ľudí), že odíde z funkcie podpredsedu parlamentu.

 

img

 

Hnutie zároveň požaduje opätovné prerozdelenie miest vo vláde striktne na pôdoryse výsledkov parlamentných volieb z roku 2020. Podľa Matoviča to znamená, že SaS sa vzdá jedného ministerstva, ktoré jej OĽaNO „prepustilo".

SaS v reakcii uviedla, že oceňuje krok Matoviča odstúpiť z postu predsedu vlády, ktorý otvára priestor na ďalšie rokovania. V strane sú na to pripravení, avšak nebudú súhlasiť s takými návrhmi, ktorých hlavným motívom je očividne jeho osobná pomsta.

 

Liberáli nevidia žiadny dôvod odovzdať fungujúce a kvalitné vedené ministerstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poslanci z OĽaNO: Pán Sulík, vaše slovo stojí za toaletný papier!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies