OĽaNO sa opätovne pokúša upraviť pokoj počas sviatkov

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 11:55 • 2 min
OĽaNO sa opätovne pokúša upraviť pokoj počas sviatkov

BRATISLAVA - Definícia nočného pokoja by sa mala rozšíriť na pojem pokoja ako časového intervalu, ktorý pripadá nielen na noc medzi 22:00 a 6:00, ale aj na nedele, štátne sviatky a sviatky - dni pracovného pokoja.

slovakia

left justify in out

"Obce a mestá budú môcť na základe návrhu všeobecne záväznými nariadeniami stanovovať, ktoré aktivity a v akom čase by sa nemali vykonávať počas nedieľ a sviatkov, respektíve sa budú posudzovať ako porušenie pokoja," vysvetlil pre agentúru SITA poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý so svojimi straníckymi kolegami do parlamentu predložil novelu zákona o priestupkoch. Poslanec obyčajných ľudí pripomenul, že obce môžu všeobecne záväznými nariadeniami upravovať rôzne činnosti a aktivity počas nedieľ a sviatkov aj teraz, legislatíva im však dnes nedáva možnosť postihovať ich porušovanie. Novela OĽaNO obciam a mestám umožní porušenie VZN sankcionovať ako priestupky.

Terajšia právna úprava o zákaze rušenia nočného pokoja zostáva v platnosti. "Rušenie pokoja, a to nielen v nočných hodinách, je verejnosťou prijímané čoraz citlivejšie a riešenie tejto problematiky sa aj po nedávnej celoplošnej medializácii stáva čoraz naliehavejšie. Nedávno sa touto problematikou zaoberal už aj parlament v Českej republike (rušenie kľudu, ktorý spôsobujú napríklad kosačky, cirkulárky alebo motorové píly), ktorý zvolil rovnaké legislatívne riešenie, aké je predložené v tomto návrhu zákona," argumentujú obyčajní ľudia. 

Národná rada SR v novembri neschválila novelu zákona o priestupkoch vypracovanú poslancami OĽaNO, ktorou chceli predĺžiť pokoj z noci aj na nedele a štátne sviatky. Obyčajní navrhovali, aby sa režim pokoja týkal nielen nočného času medzi 22:00 a 6:00, ale aj dní štátneho sviatku a dní pracovného pokoja. Pokoj podľa nich "neznamená vylúčenie alebo obmedzenie pracovnej alebo voľnočasovej aktivity počas týchto dní, pokiaľ nie sú zakázané osobitnými predpismi.“ Mal však znamenať vylúčenie alebo obmedzenie takých aktivít, ktoré by druhé osoby mohli považovať za neúnosné pre svoj pokojný odpočinok počas zákonom vymedzených dní, respektíve časových intervalov týchto dní. Rozsah takýchto aktivít mal byť predmetom úpravy všeobecne záväzného nariadenia obce. Podľa poslancov OĽaNO každý má právo na odpočinok a na rešpektovanie určitého pokoja, počas ktorého sa človek dokáže fyzicky i psychicky zregenerovať, aby mohol aj naďalej fungovať ako ľudská bytosť a plnohodnotný člen 

Poslanec Smer-SD Anton Martvoň vtedy upozorňoval, že pri schválení návrhu môžu mať problém farári so zvonením kostolných zvonov, usporiadatelia futbalových zápasov a kultúrnych podujatí či starostovia pri hlásení v obecnom rozhlase. Všetky tieto aktivity totiž podľa neho presahujú vyhláškou stanovený limit hlučnosti, podľa ktorej hlukový limit pre obytné územie cez deň predstavuje úroveň 50 dB a cez noc je limit znížený na 45 dB. Kostolné zvony, hluk z futbalového zápasu či hlásenie v obecnom rozhlase pritom dosahujú priemernú hlučnosť približne 100 dB. 

"Táto novela sa nedotýka kostolov, futbalových zápasov ani kultúrnych podujatí, preto je táto argumentácia zavádzajúca. Ak by mal pán poslanec Martvoň stále výhrady k legislatívno-technickému riešeniu, nebránime sa, aby podal v druhom čítaní pozmeňujúci návrh," uzavrel Kadúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona