OĽaNO presadzuje individuálne poslanecké prieskumy

NETKY.SK • 27 September 2013, 10:56 • 2 min
OĽaNO presadzuje individuálne poslanecké prieskumy

BRATISLAVA - Poslanci by mali mať právo vykonávať poslanecké prieskumy individuálne. Rovnako by mohli individuálne žiadať správy od ministrov a ďalších vysokých verejných funkcionárov, ktorí by museli odpovedať do 30 dní. Vyplýva to z novely rokovacieho poriadku, ktorú do parlamentu predložili poslanci za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Jozef Viskupič a Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

„Obe tieto práva sú v súčasnosti priznané poslancovi takmer obsolentným zákonom o poslancoch z roku 1989, na rozdiel od iných práv poslancov však doteraz neboli zakotvené v Rokovacom poriadku Národnej rady SR,“ argumentuje Viskupič. Terajšie znenie rokovacieho poriadku priznáva právo vykonať poslanecký prieskum len orgánom parlamentu, avšak nie aj jednotlivým poslancom. Rovnako právo požadovať správy od členov vlády a vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy je obmedzené len na NR SR a jej výbory, hoci právo požadovať informácie, vysvetlenia a podklady od týchto subjektov priznáva jednotlivým poslancom zákon o poslancoch, poznamenáva Viskupič. V praxi o tom, či parlament požiada vládu, ministra alebo iný orgán štátnej správy o správu ku konkrétnemu problému, rozhoduje plénum parlamentu alebo výbor NR SR, o tom, či sa niekde vykoná poslanecký prieskum, rozhoduje parlamentný výbor. 

"Navrhovaná právna úprava reaguje na problémy aplikačnej praxe, ktorá preukázala, že práve potreba poverenia, respektíve schválenia poslaneckého prieskumu výborom NR SR predstavuje často neprekonateľnú prekážku v iniciatíve poslanca pri uskutočňovaní poslaneckého prieskumu," vysvetľujú obyčajní ľudia. Poslanci, ktorí sa rozhodnú uskutočniť individuálny poslanecký prieskum, sa podľa nich veľakrát stretávajú s neochotou vyšších štátnych funkcionárov práve pre chýbajúcu zákonnú legitimáciu poslanca na takýto individuálny poslanecký prieskum. 

Viskupič a Kadúc novelou zároveň rušia zákon o poslancoch, ktorý bol prijatý v roku 1989. Považujú ho za zastaraný, nepotrebný a nepoužívaný. Zákon o poslancoch ešte používa pojmy ako Národný front, poslanci Federálneho zhromaždenia či Slovenská socialistická republika. 

OĽaNO už identické zmeny zákonov navrhlo v minulom roku, poslanci ich vtedy neschválili. Individuálne poslanecké prieskumy a správy od ministrov presadzovali aj v pozmeňujúcom návrhu k novele rokovacieho poriadku na ostatnej schôdzi, vládny Smer-SD ich zamietol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies