OĽaNO pre deti v špeciálnych školách podali trestné oznámenie

NETKY.SK • 16 November 2015, 13:28 • 2 min
OĽaNO pre deti v špeciálnych školách podali trestné oznámenie

BRATISLAVA - Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák podal dnes na generálnej prokuratúre trestné oznámenie v súvislosti s umiestňovaním rómskych detí do špeciálnych škôl.

slovakia

left justify in out

 Ako agentúru SITA informoval hovorca hnutia Dano Mitas, zároveň Pollák žiada ministra školstva Juraja Draxlera o priamy zásah v tejto veci, teda aby školu, ktorej sa prípad neoprávneného umiestňovania detí týka, vyradil zo siete škôl. "Trestné oznámenie som podal z troch mimoriadne vážnych dôvodov: Jednak ide o hrubé porušenie práv dieťaťa, zároveň o neefektívne využívanie, respektíve zneužívanie verejných zdrojov a rovnako existuje podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa," uviedol Pollák

 

Na problém umiestňovania detí do špeciálnych škôl upozornil Pollák už v piatok 13. novembra na tlačovej besede. V takýchto školách je podľa neho umiestnených približne 15 200 detí, pričom mnohé z nich tam nepatria. „Som presvedčený, že do nich nepatrí výrazná väčšina z nich,“ vyhlásil. Podľa neho pri zaraďovaní detí do špeciálnych základných škôl ide o biznis na úkor štátu.

 

Pollák upozornil na porušovanie zákonov súkromnou špeciálnou základnou školou v Rokycanoch. Podľa neho sú v škole rómske deti, ktoré tam nepatria. Svoje zistenia posunul školskej inšpekcii. „Tá konštatovala, že všetky právne predpisy, ktoré sú potrebné pre zaradenie do špeciálnej základnej školy, boli porušené,“ povedal s tým, že mnohé deti v súkromnej špeciálnej školy v Rokycanoch sú do nej zaradené neoprávnene, bez patričnej diagnostiky. Upozornil, že ak má dieťa nastúpiť do 1. ročníka, musí prejsť zápisom do základnej školy. Ak nie je spôsobilé do nej nastúpiť, má ísť do diagnostického centra, to ho buď pošle naspäť do materskej školy, nultého ročníka, alebo špeciálnej školy. „Deti v Rokycanoch neabsolvovali zápis, ani diagnostiku. Ide o porušenie všetkých zákonných postupov. Deti v škole skončili nezákonne,“ povedal Pollák, pričom podľa neho všetky posudky si vybavila škola dodatočne od súkromného centra Otec, mama a ja. „Je to obrovský biznis na deťoch. Je to biznis na štáte, lebo na dieťa získava špeciálna škola o 800 eur viac ako normálna základná škola,“ vyhlásil.

 

Pollák tvrdí, že mal roky podozrenia o prepojení škôl a centier. „Táto škola je však prepojená aj na úradníkov, ktorí by mali kontrolovať tieto školy. Zriaďovateľom je syn človeka, ktorý má vo svojej kompetencii špeciálne základné školy. Tento zamestnanec ministerstva vnútra obchádzal štátne diagnostické centrá a priamo diagnostiku zadával súkromným,“ povedal Pollák, ktorý iniciuje zasadnutie parlamentného výboru pre školstvo, aby sa tým zaoberal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies