OĽaNO podáva trestné oznámenie na Ľuboša Blahu a Martina Jakubca

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 16:52 • 2 min
OĽaNO podáva trestné oznámenie na Ľuboša Blahu a Martina Jakubca

BRATISLAVA - Za iniciatívou stoja poslanci Národnej rady (NR) SR Kristián Čekovský a Andrej Stančík. Ako uviedli, vyjadrenia daných osôb k vojne na Ukrajine môžu napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru.

slovakia

left justify in out

Trestné oznámenia podávajú na osoby vystupujúce na sociálnej sieti pod menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec. 

 

 

„Keďže ich príspevky na sociálnych sieťach už prekročili hranicu vyjadrenia vlastných postojov alebo názorov a myslíme si, že napĺňajú skutkové podstaty trestných činov, cítime zákonnú a morálnu povinnosť upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil Čekovský.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Vstup NATO do konfliktu by znamenal svetovú vojnu, hovorí Zuzana Čaputová

 

Hovorí, že postaviť sa v súčasnej dobe na stranu agresora je nielen šialené, ale musí byť aj trestné. Stančík verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka bude konať.

 

Trestné oznámenie sa má týkať napríklad príspevkov na profile s menom Ľuboša Blahu, v ktorých autor obhajuje ruskú agresiu na Ukrajine, viní prezidentku Zuzanu Čaputovú zo šírenia nenávisti voči ruskému národu či zastrašovania jadrovou vojnou.

 

 

Poslanci hovoria o podozreniach z vlastizrady, sabotáže a šírenia poplašnej správy. Tvrdia, že znenia statusov vzbudzujú obavy, že môže ísť o konanie v spolupráci s cudzou mocou, keďže dané konanie je zjavne v prospech Ruska ako agresora.

 

Blaha obvinenia odmieta. Pýta sa, či je dezinformáciou, že strana Smer-SD, kde pôsobí, chce mier a dialóg. Podľa svojich slov len upozorňuje na to, že ak SR podporuje zbrojenie Ukrajiny, len predlžuje utrpenie Ukrajincov. „Ak má byť mier ruskou propagandou, tak už naozaj na Slovensku končí zdravý rozum,“ skonštatoval.

 

Možno vás zaujme: Čo hovoria Slováci na príchod vojakov NATO na naše územie?

 

Štefan Harabin na sociálnej sieti podľa poslancov OĽaNO schvaľoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom či podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti. Mohol tak podľa nich naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohrozenia mieru, apartheidu a diskriminácie osôb.

 

 

Z rovnakých trestných činov podozrievajú poslanci aj Martina Jakubca. Na sociálnej sieti podľa nich schvaľoval a ospravedlňoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti.

 

K téme: Eduard Heger: Putinovi musíme vyslať jasný signál. V hre je úplné zastavenie ropy a plynu z Ruska!

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies