OĽaNO po tretíkrát navrhuje zrušiť kvórum pre referendum

NETKY.SK • 9 Február 2015, 14:11 • 2 min
OĽaNO po tretíkrát navrhuje zrušiť kvórum pre referendum

BRATISLAVA - Zrušiť kvórum potrebné pre platnosť referenda po tretíkrát navrhuje hnutie OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Predtým návrh na zrušenie kvóra predložilo do parlamentu dvakrát a presadzovalo, aby sa kvórum potrebné pre platnosť plebiscitu znížilo na 20 percent. Ani raz národná rada návrh OĽaNO neschválila, proti boli okrem obyčajných ľudí takmer všetci zákonodarcovia. „Po tej búrlivej diskusii, ktorá tu bola, nastal čas, aby sme sfunkčnili inštitút referenda. Existencia 50 percentného kvóra systematicky ubíja v ľuďoch záujem o veci verejné,“ povedal Matovič novinárom. Účasť 50 percent voličov potrebných pre platnosť referenda považuje líder obyčajných ľudí za zlomyseľnosť politických strán, ktoré chcú z ľudí urobiť ovce.

 

OĽaNO rovnako navrhuje, aby sa referendum vždy konalo s najbližšími celoštátnymi voľbami, či už eurovoľbami, voľbami do národnej rady, komunálnymi alebo regionálnymi voľbami. Obyčajní tiež navrhujú, aby sa referendom nemohlo skrátiť volebné obdobie. Matovič zdôraznil, že žiadne referendové kvórum nemajú napríklad Švajčiarsko, Fínsko, Švédsko, Španielsko či Estónsko. 

 

Návrhom OĽaNO sa bude parlament zaoberať na marcovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies