OĽaNO opätovne presadzuje platby faktúr podľa splatnosti

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:49 • 2 min
OĽaNO opätovne presadzuje platby faktúr podľa splatnosti

BRATISLAVA – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) opätovne predkladá do parlamentu novelu Obchodného zákonníka, ktorou chce docieliť, aby podnikatelia platili faktúry v poradí podľa dátumu splatnosti.

slovakia

left justify in out

„Takouto úpravou sa zamedzí uprednostňovaniu určitých osôb pri vyplácaní faktúr alebo iných peňažných záväzkov, kde firmy zväčša uprednostňujú 'veľkých hráčov' pred malými živnostníkmi alebo podnikateľmi,“ argumentujú predkladatelia Igor Matovič a Martin Fecko.

 

Obyčajní ľudia zároveň navrhujú povinnosť pre podnikateľov poslať registračnému súdu raz do mesiaca údaj o tom, koľko dní sú ich záväzky po splatnosti. Výkazy budú oslobodené od súdnych a správnych poplatkov a podnikatelia ich budú zasielať oprávneným orgánom elektronickou formou. Ak do piatich pracovných dní po skončení kalendárneho mesiaca podnikateľ nenahlási príslušnému orgánu počet dní, v ktorých je v omeškaní s platbami, bude mu hroziť pokuta do 3 310 eur. 

 

„Prostredníctvom takejto právnej úpravy budú mať podnikatelia vopred informácie o tom, s akým obchodným partnerom idú do styku a súčasne pri veľkých neplatičoch sa vopred rozhodnú, či vôbec má zmysel s nimi uzatvárať obchod. Keďže obchodný register a živnostenský register sú verejne prístupné zoznamy, takáto úprava bude dostupná pre všetkých,“ konštatujú Matovič s Feckom. 

 

Parlament na marcovej schôdzi ich novelu zamietol, teraz sa o nej bude opätovne diskutovať na májovom zasadnutí národnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies