OĽaNO: Odzbrojenie vlastných občanov terorizmus nezastaví

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:33 • 2 min
OĽaNO: Odzbrojenie vlastných občanov terorizmus nezastaví

BRATISLAVA - Odzbrojenie občanov EÚ terorizmus nezastaví. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR za OĽaNO Igor Hraško na margo európskej smernice, ktorá má obmedziť terorizmus aj opatrením zameraným na držbu zbraní.

slovakia

left justify in out

"Európska komisia chce regulovať legálne držané zbrane. Nepredložila však žiadne dôkazy, že teroristické činy boli spáchané legálne držanými zbraňami," zdôraznil Hraško, podľa ktorého keby mali ľudia legálne držané zbrane, nemuselo dôjsť k takým následkom útokov, lebo by sa vedeli účinnejšie brániť.

 

Hraško vyzval vládu SR, aby hájila ústavné práva svojich občanov a tvrdo sa postavila proti systému odzbrojovania obyvateľov. "SR má svoje zákony, ktoré sú tvrdé, teda nevidíme dôvod na obmedzovanie legálnej držby samonabíjacích zbraní. Vyzývame aj slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča, aby sa prestal podieľať na činnostiach vedúcich k schváleniu tejto nezmyselnej smernice," apeloval.

 

Poslanec je presvedčený, že EÚ zatiaľ v boji proti terorizmu neukázala reálne riešenia. "Obrátilo sa na mňa veľa známych, ktorí majú zbrane a obávajú sa, že im budú zabavené. Týka sa to poľovníkov, športových strelcov, zberateľov, múzeí a aj všetkých, ktorí by chceli mať v držbe expanzné zbrane. SR však ešte v júni 2015 schválila prísnejšie pravidlá ich držby, nie je preto dôvod na ďalšie obmedzenia. SR musí so smernicou nesúhlasiť. Naši občania majú svoje ústavné práva a Slovensko nemôže plniť bezzubé opatrenia EÚ," dodal Hraško.

 

Európska komisia (EK) v stredu (2.12.) oznámila, že prijíma nový balík opatrení na boj proti terorizmu a nedovolenému obchodovaniu so strelnými zbraňami a výbušninami. Predložené návrhy sú súčasťou Európskej bezpečnostnej agendy prijatej v apríli 2015. Vo svetle nedávnych tragických udalostí v Paríži sa ich realizácia výrazne zrýchli.

 

Súčasťou tohto balíka sú dva hlavné prvky. Prvým je návrh smernice o terorizme, čo má posilniť nástroje EÚ na predchádzanie teroristickým útokom kriminalizovaním prípravných úkonov. Druhým prvkom je Akčný plán na zintenzívnenie boja proti zločincom a teroristom, ktorí používajú zbrane a výbušniny. Ten sa má realizovať prostredníctvom posilnenej kontroly nezákonného držania zbraní a výbušnín a ich dovozu na územie EÚ.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitris Avramopulos pripomenul, že nové opatrenia navrhujú trestať nielen tých, ktorí páchajú teroristické činy, ale aj tých, ktorí im pomáhajú pri plánovaní cesty, finančne alebo im poskytujú podporu. Akčný plán zameraný na strelné zbrane a výbušniny má podľa jeho slov sťažiť prístup teroristov k obchodníkom so zbraňami vo vnútri EÚ aj mimo hraníc únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies