OĽaNO odmení lesnícku kontrolórku, ktorá upozornila na korupciu

NETKY.SK • 2 Október 2013, 14:10 • 2 min
OĽaNO odmení lesnícku kontrolórku, ktorá upozornila na korupciu

BRATISLAVA - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) odmení lesnícku kontrolórku Ľubicu Lapinovú.

slovakia

left justify in out

Tá ešte vlani upozornila na netransparentné postupy v Národnom lesníckom centre vo Zvolene, v pozadí ktorých podľa obyčajných bola platba za skopírovanú internetovú stránku Forestportál, čo stálo všetkých občanov tejto krajiny 700 tisíc eur. "Za tento čin od štátu podporu nedostala, práve naopak – čakala ju výpoveď. OĽaNO na prípad lesníckeho portálu upozornili aj ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka, ktorého vyzvali k vyriešeniu tejto kauzy. Doteraz sa tak nestalo," uviedol pre agentúru SITA poslanec obyčajných ľudí Ján Mičovský.

Statoční občania, ktorí upozornia na korupciu vo svojom okolí, si zaslúžia predovšetkým úctu a vďaku celej spoločnosti, ale tiež aj odmenu. To je hlavné heslo projektu pod vedením poslanca obyčajných Mičovského s názvom Spájame statočných. Na stretnutí občanov, ktorým rozkrádanie tejto krajiny nie je ľahostajné, Ľubici Lapinovej udelí morálnu a aj finančnú odmenu za jej odvážny čin. Každý, kto chce podporiť kontrolórku, je vítaný vo štvrtok 10. októbra o 16:00 na Námestí SNP vo Zvolene. 

„Korupčná sieť, ktorá obalila našu krajinu, sa nedá zničiť odrazu, treba však postupne rozpletať jej jednotlivé oká. Prípad Forestportálu môže byť jedným z nich. Vyzývame aj pána ministra Jahnátka, aby sa zasadil o jeho dôsledné vyšetrenie. Nahradiť takéto vyšetrenie tým, že odvráti hlavu, aby sme nevideli, že bola prepustená statočná pracovníčka, ktorá na pochybenie poukázala, je obludné a neprípustné. Tu nejde o politický zápas, ale o základné hodnoty, ktoré musia všetkých čestných ľudí spájať. Naša krajina súrne potrebuje morálnu obrodu. K tej veľmi pomôže predovšetkým ochrana všetkých odvážnych ľudí, ktorí poukazujú na korupciu. To, že takíto ľudia sú namiesto verejného uznania často odmeňovaní šikanovaním, je veľkou tragédiou dneška,“ vysvetlil Mičovský. Spolu s poslaneckými kolegami z OĽaNO predložil do parlamentu aj návrh zákona, ktorý chránil a odmeňoval oznamovateľov korupcie. Podporu z lavíc poslancov Smeru však nedostal. 

Po košickom učiteľovi Otovi Žarnayovi, ktorý po tom, ako upozornil na korupciu vo svojej škole, dostal okamžitú výpoveď, sa lesnícka kontrolórka Lapinová stane druhou ocenenou v rámci projektu Spájame statočných. "Opoziční poslanci budú v projekte pokračovať a budú statočných bojovníkov proti korupcii odmeňovať až dovtedy, kým sa vláda neprestane vyhovárať a túto povinnosť preberie na seba," uzavrel Mičovský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona